UNICEF: Ezerhez közelít a háború gyermekáldozatainak száma

2022. augusztus 25., 08:35

Legkevesebb 972 ukrán gyermek vesztette életét vagy sebesült meg Oroszország teljes körű ukrajnai inváziójának kezdete óta – közölte hétfőn Catherine Russell, az Egyesült Nemzetek Gyermekalapjának (UNICEF) ügyvezető igazgatója, akit a korrespondent.net idéz a szervezet sajtószolgálata nyomán.

Russell szerint naponta átlagosan öt gyerek lett a háború áldozata. A legtöbb haláleset és sérülés oka robbanófegyverek alkalmazása volt.

Egyébként a háború szinte minden gyermeket érintett Ukrajnában, jegyzi meg az UNICEF. Mint rámutatnak a szervezetnél, az oktatási rendszert is támadás érte. Minden tizedik ukrán iskola megsemmisült vagy megrongálódott.

„Az ukrajnai gyerekeknek sürgősen biztonságra, stabilitásra, a biztonságos oktatáshoz, védelmi szolgáltatásokhoz és a pszichoszociális támogatáshoz való hozzáférésre van szükségük. De leginkább békére van szükségük Ukrajna gyermekeinek” – mondta az igazgató.

A korrespondent.net emlékeztet, a Legfőbb Ügyészség friss adatai szerint Ukrajnában 1096-ra nőtt a gyermekáldozatok száma: 373 halott, 723 sérült.

(hk/korrespondent.net)