Az ENSZ ismertette a nukleáris katasztrófa elkerülésének feltételeit a Zaporizzsjai Atomerőműben

2022. szeptember 7., 12:56

Elkerülendő egy esetleges nukleáris katasztrófát, a Zaporizzsjai Atomerőmű körül demilitarizált övezetet kell kialakítani, valamint meg kell szüntetni az erőmű irányába vagy onnan induló katonai akciókat – jelentette be Antonio Guterres főtitkár az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén, amelyről a korrespondent.net számol be.

Guterres szerint Európa legnagyobb atomerőművében, vagy valamely más ukrajnai nukleáris létesítményben szándékosan vagy véletlenül okozott kár olyan nukleáris katasztrófához vezethet, amely kihat a környező régióra és nem áll meg annak határán.

Az ENSZ főtitkára sürgette, hogy tegyenek meg mindent ennek a forgatókönyvnek az elkerülése érdekében.

„Első lépésként az orosz és az ukrán erőknek vállalniuk kell, hogy nem hajtanak végre katonai műveleteket e létesítmény irányába vagy onnan. A Zaporizzsjai Atomerőmű nem lehet katonai műveletek végrehajtásának tárgya vagy platformja” – mondta.

Második lépésként Guterres az állomás körüli demilitarizált övezetről szóló megállapodást nevezte meg. Ebben többek között az orosz erők kötelezettséget vállalnának a katonák és a haditechnika kivonására az övezetből, az ukrán erők pedig vállalnák, hogy nem hatolnak be ebbe az övezetbe.

(korrespondent.net/Kárpátalja)