Egészségügyi Minisztérium: Mindenki számára engedélyeznék a Covid elleni második emlékeztető oltást

2022. szeptember 8., 09:45

Ukrajna Egészségügyi Minisztériuma azt tervezi, hogy szeptemberben minden polgár számára engedélyezi a második emlékeztető (booster) oltást a Covid–19 ellen – közölte Ihor Kuzin egészségügyi miniszterhelyettes, közegészségügyi főorvos az Ukrinformnak szeptember 4-én, vasárnap adott interjújában.

Kuzin emlékeztetett, hogy jelenleg az időseknek és a súlyos társbetegségben szenvedőknek javasolt a második emlékeztető oltás, de a közeljövőben valószínűleg mindenki számára engedélyezik a beadását.

„Minden embernek ajánlani fogjuk és lehetőséget adunk a második emlékeztető oltás felvételére, ha úgy kívánja. E lehetőség biztosítása szerintem szeptember közepéig megtörténik. A lényeg az, hogy amikor az ember felkeresi az oltópontot, nem tagadják meg tőle az oltást” – mondta.

A közegészségügyi főorvos hozzátette: ha valaki még nem kapott emlékeztető oltást, vagy kimaradt a vakcinázásból, akkor be kell oltatnia magát, mert a teljes kúra jobban véd a Covid–19 súlyos lefolyása ellen.

A korrespondent.net emlékeztet, Ukrajnában júliusban engedélyezték a Covid–19 elleni második emlékeztető oltás beadását a 60 év felettieknek, valamint a krónikus betegségben szenvedőknek. Második emlékeztető oltásként mRNS-vakcinát (Pfizer) adnak be az első emlékeztető oltás után legalább négy hónappal.

 (hk/ukrinform.ua/korrespondent.net)