Megkezdődtek a „referendumok” Ukrajna megszállt területein

2022. szeptember 23., 12:39

Donbászon, valamint Zaporizzsja és Herszon megye megszállt területein megkezdődtek az úgynevezett „referendumok” az Oroszországhoz való csatlakozásról.

A hírt több orosz hírportál is közzétette – írja a Szlovo i Gyilo. A cikkek szerint a „népszavazás” ötnapos lesz, s szeptember 27-ig tart majd. A helyi „szavazóbizottságok” kijevi idő szerint reggel 8-kor kezdték meg a munkát, ezenkívül Oroszországban is megnyitottak több „szavazóhelyiséget” az ott tartózkodó ukránoknak.

A „DNR” és az „LNR” a következő kérdést bocsátotta „népszavazásra”: „Támogatják-e a helyi lakosok a köztársasághoz Oroszországhoz való csatolását az Oroszországi Föderáció alanyi jogaival?”

Zaporizzsja és Herszon megyében a következőképp hangzik a kérdés: „Támogatják-e a megye elcsatolását Ukrajnától, független állam létrehozását a megye területén és Oroszországhoz való csatolását az Oroszországi Föderáció alanyi jogaival?”.

MihajloPodoljak, az Elnöki Hivatal Tanácsadója korábban kijelentette, hogy azokat az ukrán állampolgárokat, akiket kényszerítenek majd az ún. „népszavazáson” való részvételre, nem vonják jogi felelősségre. A hivatalnál elmondták, hogy a „referendumok” nem adnak lehetőséget Oroszországnak arra, hogy legalizálja az ukrán földek elcsatolását.

Az EU szintén leszögezte, hogy nem ismeri el a „népszavazások” eredményét Ukrajna megszállt területein.

(karpat.in.ua)