Az Európai Bizottság szerint korai még Ukrajna tagságának dátumáról beszélni

2022. szeptember 29., 10:29

Jelenleg még korai Ukrajna európai uniós csatlakozásának határidőiről beszélni, a reformokra kell összpontosítani – jelentette ki Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztosa kijevi látogatása során szeptember 28-án.

„Most fontos mindazokra a lépésekre összpontosítani, amelyek Ukrajna európai uniós tagságához vezetnek. [...] Ezért még egy kicsit korai az időpontokról beszélni. A legfontosabb az, hogy a reformok hogyan és mikor lesznek végrehajtva. Ez megtörténhet 2024 előtt, vagy 2024 után, ez nem olyan fontos. A legfontosabb, hogy Ukrajna minden intézkedést megtegyen” – mondta.

Olha Sztefanisina, Ukrajna európai és euroatlanti integrációért felelős miniszterelnök-helyettese egyetértett az európai biztos véleményével. Hangsúlyozta: a hatóságok gondoskodnak arról, hogy Ukrajna egy bizonyos időpontig készen álljon az Európai Unióhoz való csatlakozásra.

„Biztosak vagyunk az elképzelhető legambiciózusabb határidőkben, amelyeket elképzelhetünk, mivel lépésről lépésre építjük ki a készenlétünket erre, ahogyan felkészültünk a jelölti státuszról szóló döntésre” – mondta.

Korábban Sztefanisina kijelentette, hogy 2023 végén kezdődhetnek meg a tárgyalások Ukrajna és az EU között a tagságról.

(korrespondent.net/Kárpátalja)