Stoltenberg: Ukrajnának joga van tagfelvételi kérelmet benyújtani, de a prioritás most a segítségnyújtás

2022. október 1., 09:47

Jens Stoltenberg lényegében kitért a válasz elől arra a kérdésre, hogy támogatja-e Ukrajna kérelmét a szövetséghez való gyorsított csatlakozásról – írja a Jevropejszka Pravda a NATO-főtitkár pénteki sajtótájékoztatójáról beszámolva.

„Európa minden demokráciájának joga van NATO-tagságot kérni. Tiszteletben tartjuk ezt a jogot, és az elmúlt években azt mondtuk, hogy a szövetség kapui nyitva állnak. A NATO-tagok a madridi csúcson egyértelműen kijelentették, hogy tiszteletben tartják Ukrajna jogát, hogy maga válassza meg a jövőjét” – mondta Stoltenberg.

„A döntést a tagságról minden NATO-tagnak el kell fogadnia, ezt a döntést konszenzussal hozzák meg. Most Ukrajna azonnali támogatására koncentrálunk, hogy megvédje magát Oroszország brutális inváziójával szemben, és a NATO-szövetségesek elsősorban erre fókuszálnak” – tette hozzá.

Mint ismeretes, pénteken Volodimir Zelenszkij elnök bejelentette, hogy Ukrajna aláírta az észak-atlanti szövetséghez való gyorsított csatlakozási kérelmet, és felszólította a nyugati partnereket, hogy valósítsák meg az Ukrajna által a Kijevi Biztonsági Paktumban megfogalmazott, biztonsági garanciákra vonatkozó javaslatokat.

Ezt megelőzően Vlagyimir Putyin orosz elnök döntött Ukrajna négy megyéjének annektálásáról annak eredményei alapján, amit az orosz propaganda „népszavazásnak” nevezett – emlékeztet a Jevropejszka Pravda.

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)