Sajtó: Zelenszkij és Putyin is beleegyezett, hogy ellátogat a G‒20-as csúcsra

2022. október 8., 14:13

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Vlagyimir Putyin, az Oroszországi Föderáció vezetője állítólag beleegyeztek abba, hogy ellátogatnak a G‒20-ak novemberi indonéziai csúcstalálkozójára. Ezt Indonézia egyesült arab emírségekbeli nagykövete, Hussain Baghis jelentette be – írja az RBK–Ukrajina a The Nationalra hivatkozva.

„A végső döntés még nem született meg” – közölte Szerhij Nyikiforov, az ukrán elnök szóvivője az RBK–Ukrajinának adott kommentárjában.

Dmitro Peszkov, az Oroszországi Föderáció elnökének szóvivője viszont megerősítette, hogy Oroszország részt vesz a G‒20-as csúcstalálkozón, de a formátumot még nem határozták meg.

Az indonéz nagykövet hangsúlyozta, hogy a két elnök fogadásának logisztikai előkészítése már folyamatban van.

„Fontolgatjuk, hogy mely szállodákban helyezzük el őket” – mondta arra utalva, kerülni kívánják a feszültséget azzal, hogy nem helyezik el őket túl közel egymáshoz.

„Ukrajna nem tagja a G‒20-nak, de ezzel együtt meghívjuk őket, ahogyan az Egyesült Arab Emírségeket is az EAE-hez fűződő különleges kapcsolatunk miatt” – mondta Baghis.

Szerinte a béke fontos helyet foglal majd el a csúcstalálkozó napirendjén az egészségügy, a digitális átalakulás és a fenntartható energiára való átállás mellett.

„A G‒20-akat a béke, nem pedig a konfliktus platformjává kívánjuk tenni” – mondta Baghis abu-dzabi irodájában.

(rbc.ua/Kárpátalja)