Ukrajna bojkottálni fogja az EBESZ Parlamenti Közgyűlését Oroszország részvétele miatt

2022. november 26., 18:51

Ukrajna Legfelső Tanácsának állandó küldöttsége az EBESZ Parlamenti Közgyűlésében bojkottálni fogja a szervezet munkáját, miután az állandó bizottságnak nem sikerült változtatni a szabályokon, hogy kiűzzék Oroszországot – jelentette a Jevropejszka Pravda Jevhenyija Kravcsuk képviselő (Nép Szolgája frakció) nyomán.

„Ma (pénteken – a szerk.) az EBESZ Parlamenti Közgyűlése Állandó Bizottságának nem sikerült megváltoztatnia saját szabályait, hogy kiűzzék Oroszország küldöttségét.

A mai naptól mi, az ukrán delegáció bojkottáljuk az EBESZ PK munkáját mindaddig, amíg ez a nemzetközi szervezet nem tudja kialakítani a hozzáállását az oroszok – a terrorista állam propagandistái és képviselői – részvételével kapcsolatban” – írta Kravcsuk Facebook-oldalán.

Tiltakozásuk jeléül Észtország és Litvánia képviselői az ukrán küldöttekkel együtt elhagyták az állandó bizottság ülését.

Korábban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bírálta az EBESZ-t, amiért az nem vesz részt kellőképpen azokban az erőfeszítésekben, amelyek Oroszországot az Ukrajna elleni háború befejezésére kényszeríthetik. Zelenszkij megjegyezte, hogy kilenc hónapon át tartó folyamatos bűncselekmények után Oroszország továbbra is a szervezet parlamenti közgyűlésének egyik tagja.

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)