Újabb veszettségi esetet jegyeztek Kárpátalján

2022. december 1., 13:15

A Kárpátalja Megyei Állami Fogyasztóvédelmi Szolgálat Főosztálya szakembereinek jelentése szerint az eset egy magánportán történt a Szolyva közeli Malmos (Sztrojno) településen, ahová betévedt egy vadállat.

Az udvart őrző kutya verekedés közben megsebesítette a rókát, így a gazdának sikerült semlegesítenie az állatot. Mikola Risko, a Szolyvai Járási Állami Állatorvosi Kórház osztályvezető főorvosa szerint a kórház szakemberei azonnal a helyszínre érkeztek, és begyűjtötték a szükséges mintákat. A Kárpátaljai Megyei Állami Fogyasztóvédelmi Szolgálat laboratóriumában a patológiai (biológiai) anyagok vizsgálata során veszettséget muattattak ki. A szakemberek azonnal megkezdték a megelőző intézkedéseket: ebben a háztartásban minden veszélyeztetett állatot beoltottak.

A veszettség lokalizációjával kapcsolatos munka összehangolása érdekében a Szolyvai Városi Tanács ülést tartott, amelyen elfogadták a település területén a veszettség terjedésének megakadályozását célzó intézkedési tervet. Jelenleg a megfigyelési zónában – a falu területén – 60 napos karantén van érvényben.

2022 eleje óta 10 esetben regisztráltak veszettséget megyénkben. Az illetékesek arra kérik a lakosságot, hogy vegyék fel a kapcsolatot a helyi állami állatorvosi intézményekkel és oltassák be házikedvenceiket. Az oltás ingyenes.

(0312.ua/RV)