Prisztajko: Ukrajna minden béketárgyalási javaslatot le fog söpörni az asztalról

2023. január 8., 10:27

Ukrajna nem kíván engedményekről tárgyalni az Oroszország által indított háborúban, és minden ezzel ellentétes felvetés azonnali negatív reakciót fog kiváltani – jelentette ki szombaton Vadim Prisztajko londoni ukrán nagykövet egy lapinterjúban, számolt be az rbc.ua hírportál.

A jelentés szerint a diplomata a Newsweek című amerikai magazinnak nyilatkozva elmondta: „ha most megállunk a béketárgyalásoknál, az oroszok megpróbálják megtartani az elfoglalt területeket, függetlenül attól, hogy eddig mit sikerült elérniük. És ezeknek a területeknek a többsége nagyon fontos. Például ez egy szárazföldi híd a Krím felé.”

Mint a nagykövet kifejtette: a tárgyalások megkezdése után az oroszok azonnal megkezdik a győzelem hangoztatását országukban, a megszállók nem fognak béketervekről tárgyalni. „Azt fogják mondani a lakosságuknak: „befejeztük. A demilitarizáció miatt csökkentettük Ukrajna katonai potenciálját, erősebbek lettünk, mert több emberünk van, több régiónk, több mindenünk. És megmutattuk ezeknek a „kapitalista disznóknak”, hogy a többpólusú világ talpra áll. Igen, elvesztettünk néhány katonát, de ez Oroszország anyácska nagysága érdekében történt” – magyarázta Vadim Prisztajko, hozzátéve, hogy Ukrajna fő feladata most az, hogy közvetítse a külföldi partnereknek elkötelezettségét Ukrajna egész területének, beleértve a Krímet is, a felszabadítása mellett.

(vb/karpat.in.ua)