A kárpátaljai Kántáló zászlóalj egy támadó drónra gyűjtött pénzt

2023. február 1., 10:53

„Teremts ünnepi hangulatot, és segíts Ukrajna védőinek még hatékonyabban megsemmisíteni az ellenséget – egyidejűleg!” Ilyen mottóval tartottak kántáló maratont Kárpátalján december 29-től január 20-ig.

A Kárpátaljai Katonákat Támogató Mozgalom (Руху підтримки закарпатських військових) kezdeményezésére több mint 20 zenei csoport egyesült a Kántáló (Koljadnickij) zászlóaljban, és karácsonyi énekeket énekeltek, köszöntötték a vásárlókat Ungvár és Munkács bevásárlóközpontjaiban, Csapon és a kárpátaljai templomokban. A cél: segíteni az ukrán hadsereget az ellenséggel való harcban. Mégpedig azért, hogy pénzt gyűjtsenek egy támadó drón vásárlására a speciális hadműveletet teljesítő erők kárpátaljai egysége számára. A maratoni kántálás pénzügyi eredménye 280 ezer hrivnya lett, ami elegendő volt a pilóta nélküli légi jármű, azaz drón értékének fedezésére.

A zászlóalj munkáját Olena Korolenko, ismert kárpátaljai karmester, zenetudós, a Munkácsi Állami Egyetem tanára koordinálta. Örömmel jegyezte meg, hogy mindenki, akinek felajánlották a fellépést, készségesen beleegyezett. A csapatok versenyeztek, kinek a teljesítménye lesz sikeresebb, nagyon izgultak, hogy minél több pénz gyűljön össze és jelentkeztek ismételt szereplésre. Szívből jövő kreativitás volt! S mint mondotta, a fő cél mellett pedig zenei művészetüket, énekeiket is bemutatták a helyieknek és városok vendégeinek.

(prozahid.com/RV)