Újabb három hónappal, május 18-ig meghosszabbították a hadiállapotot és az általános mozgósítást

2023. február 7., 13:52

Jóváhagyta a Legfelső Tanács kedden Volodimir Zelenszkij elnök rendeletét a hadiállapot és az általános mozgósítás február 19-től további 90 nappal, május 18-ig történő meghosszabbításáról – közölte Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő a Telegram-csatornáján, számolt be az rbc.ua hírportál.

A jelentés szerint Zseleznyak jelezte, hogy hadiállapotról szóló törvénytervezet elfogadását 348, a mozgósításról szólót 344 képviselő támogatta szavazatával.

A honatya beszámolt arról is, hogy Olekszij Reznyikov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára a Legfelső Tanács ülésén ismertette a törvénytervezetet. „Az ukrán elnök 2023. február 6-án kelt 58. számú, A hadiállapot időtartamának meghosszabbításáról Ukrajnában elnevezésű rendeletének jóváhagyásra javasolása. Ukrajna elnöke 2023. február 6-án kelt 59. számú rendeletének jóváhagyásra javasolása Az általános mozgósítás időtartamának meghosszabbításáról” – állt a dokumentumokban.

A törvényeket a tömegtájékoztatási eszközökön keresztül azonnal kihirdetik, és a közzététel napjától lépnek hatályba.

Mint hírportálunk február 2-án beszámolt róla, ugyancsak Zseleznyak jelentette, hogy a Legfelső Tanács ismét meghosszabbítja a hadiállapotot és az általános mozgósítást, ezúttal is valószínűleg újra 90 nappal.

Az ukrán parlament legutóbb 2022. november 16-án szavazta meg Volodimir Zelenszkij elnök rendeletét a hadiállapot és az általános mozgósítás 90 nappal történő meghosszabbításáról 2023. február 19-ig. Ukrajnában idén február 24-én 5:30 órától vezették be a hadiállapotot és rendelték el az általános mozgósítást 30 napra, miután Oroszország teljes körű támadást kezdett. Ezután március 26-tól 30 nappal, majd április 25-tól 30 nappal, továbbá május 30-tól 30 napra, ezt követően augusztus 23-ig 90 nappal, majd november 21-ig 90 nappal hosszabbítgatták a hadiállapot és az általános mozgósítás hatályát.

(vb/karpat.in.ua)