Házasság hete a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületének szervezésében

2023. február 19., 17:27

A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) idén immár tizenegyedik alkalommal szervezte meg tematikus eseménysorozatát. Ebből az alkalomból idén is megrendezték a már hagyományos házaspáros vacsorát, melyet tartalmas előadással tettek még színesebbé. Az alkalomnak a nagybégányi Family étterem adott otthont február 17-én.

A kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánja irányítani a figyelmet, közel két évtizede indult Angliából. A házasság hetét mára 4 kontinens 21 országában ünneplik. A KMNE pedig fennállása óta minden éven csatlakozik a programhoz.

„Ez egy nagyon szép ünnep, ezért is tartjuk fontosnak, hogy minden évben megünnepeljük” – emelte ki Tarpai József, a KMNE elnöke, valamint hozzátette: „Nagyon fontos, hogy a házaspárok találkozzanak kettesben, amikor ketten tudnak egyek lenni, és ami még fontosabb, közösségben, amikor mi, nagycsaládosok összegyűlünk, és egy nagy családot alkotunk.”

A házaspáros vacsora elején a szervezők emléklappal köszöntötték a jubiláló nagycsaládosok tagjait.

„Azért jó a házasság, mert annál nincs jobb dolog, amikor két ember egymásra talál” – fogalmazott Keresztes Ilona médiaszakember.

A program idén a Szeretetbe kapaszkodva mottót kapta, amelynek fókuszában a házasság és a család, a megtartó párkapcsolat és a közös egység keresése állt.

„Kapaszkodó nélkül nem tudunk megállni, amikor jönnek az éles kanyarok, és éles kanyarok mindig jönnek. Ami most itt, Kárpátalján és az egész országban zajlik, az túlságosan éles kanyar, éppen ezért hinni kell abban, hogy ezen túl is van élet, és nagyon fontos, hogy szeressük egymást, odafigyeljünk egymásra” – hangsúlyozta Keresztes Ilona.

A házasság hete olyan széles körű összefogásra törekszik, amely gyakorlati példamutatással, tudományos kutatások eredményeivel, bibliai és erkölcsi érvekkel támasztja alá a házasság örökkévaló értékét.

Közismert terapeuták tapasztalata szerint nagyon sok pár megszenvedte a Covid-időszakot. A tavaly óta dúló háború pedig bizonytalanságot, rendhagyó élethelyzeteket okoz. Ezért is fontos, hogy most a gondok közös leküzdésére helyezzük a hangsúlyt, ezzel is segítve a nehéz helyzetben lévő párokat.

„A házasság Isten csodálatos ajándéka és gondoskodása az ember számára, amelyben a felek megtapasztalhatják a feltétel nélküli szeretet, a hűség és az őszinte megbocsátás értékét egy nekik rendelt, de nem tökéletes társon keresztül” – többek között ilyen és ehhez hasonló gondolatok hangoztak el a házaspáros vacsora kerekasztal-beszélgetésén, melyet Keresztes Ilona és férje, Mohay Tamás tartott.

A meghívott vendégek mellett továbbiakban Szilágyiné Tóth Gabriella, a nagycsaládosok alelnöke és férje, Szilágyi László főiskolai tanár, valamint Tarpai Zsuzsa jogász és férje, Tarpai József, a KMNE elnöke osztotta meg bölcs és mély gondolatait a féltékenység kezelésének módjairól, a megbocsátásról, az egymás iránti türelemről és a segítő beszélgetések fontosságáról. A férj-feleség kapcsolat mellett szóba került a szülő-gyerek, valamint a vő-anyós, meny-anyós viszony is.

Ezt követően a tagcsaládok közösen elfogyaszthatták a finomabbnál finomabb falatokat és frissítő italokat. A vacsora után pedig újra bizonyosságot nyert, hogy a közös tánc egy meghitt közösségben talán a legfelhőtlenebb szórakozás és feltöltődés.

A KMNE idén tizenegyedik alkalommal rendezte meg a tematikus eseménysorozatot. A több mint ezer tagcsaládot egyesítő szervezet elnöke hozzátette: a tíz éve működő egyesület az év során még számos olyan rendezvényt szervez, amelyek a házaspárokra összpontosítanak, elősegítve azt, hogy minőségi időt tölthessenek egymással.

TV21 Ungvár/K. K.