Sztefancsuk: Oroszország maga zárta le a tárgyalásokhoz vezető utat

2023. február 19., 09:30

Oroszország maga zárta be a tárgyalások ablakát, jelenleg nincs lehetőség asztalhoz ülni és megállapodni valamiről – jelentette ki a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián tartott sajtótájékoztatóján Ruszlan Sztefancsuk, az ukrán Legfelső Tanács elnöke, akit az Ukrinform idéz.

A házelnök jelezte, Ukrajna agresszor országnak tekinti az Oroszországi Föderációt, ez egyaránt vonatkozik a politikai, a katonai vezetésre és a népre is. Amíg az Oroszországi Föderáció nem állítja le a háborút, nem kapitulál, nincs értelme bármiről beszélni.

Ukrajna csak a győzelem után fog tárgyalásokat folytatni. Tárgyuk minden olyan kár megtérítése lesz, amelyet az Oroszországi Föderáció okozott Ukrajnának – tette hozzá a politikus.

Sztefancsuk csak közvetve válaszolt arra a kérdésre, vajon Kijev ragaszkodik-e ahhoz, hogy semmilyen tárgyalást nem folytat magával Putyinnal. Csak annyit jegyzett meg ezzel kapcsolatban, hogy meg kell nézni, hogyan alakul a helyzet.

A Legfelső Tanács elnöke hangsúlyozta, hogy Ukrajna az ukrán elnök által javasolt Békeképletben vázolta fel jövőképét, 10 egyértelmű összetevőt határozva meg abban.

„Ez a képlet egyszerű és igazságos. Tartalmazza a béke elérésével kapcsolatos valamennyi szempontot” – mondta Sztefancsuk.

Hozzátette: Ukrajna sok államot megkeres, hogy támogassák ezt a képletet, néhányan már meg is tették. Emellett Kijev felkér egyes országokat, hogy vállaljanak védnökséget a képlet összetevői felett aszerint, hogy kinek van nagyobb tapasztalata bizonyos kérdésekben.

„A képlet nyitott. [...] Fontos, hogy együtt alakítsuk ki lezajlásának logikáját” – fogalmazott Sztefancsuk hangsúlyozva: „Ez a képlet nem tétel, hanem axióma.”

(ukrinform.ua/Kárpátalja)