GSPI: Ukrajna jelentősen előrelépett a világra gyakorolt befolyást mutató rangsorban

2023. március 3., 10:32

Ukrajna az 51. helyről a 37.-re emelkedett a Global Soft Power Indexen (GSPI). Így az elmúlt évben Ukrajna érte el a legnagyobb előrelépést a 121 országot felvonultató rangsorban – jelentette a korrespondent.net a 2023-as Global Soft Power Indexre hivatkozva.

Dmitro Kuleba külügyminiszter szerint „az Ukrajna 2022-es nemzetközi megítéléséről szóló jelentés egyértelműen megmutatta, hogy Ukrajna többé nem terra incognita”.

Megjegyezte, hogy Ukrajna eredményei a Global Soft Power Index 2023-ban csak megerősítik a Külügyminisztérium következtetéseit: az ország ismertsége és Ukrajna befolyása meredeken nőtt világszerte.

„Eltekintve attól a nyilvánvaló októl, hogy Ukrajna szerepelt minden híradásban, hatalmas erőfeszítéseket tettünk Ukrajna történetének ismertetésére, egy ukrán narratíva létrehozására és a támogatás mozgósítására. Ukrajna valóban egy kasszasiker. Ezt a történetet úgy nevezném, hogy Hamupipőke Marvel kapitánnyá alakult – mondta a tisztviselő.

A korrespondent.net emlékeztet, hogy a Global Soft Power Index a világ 121 államának megítéléséről több mint 100 országban megkérdezett 110 000 ember válaszain alapul. A lista első helyén az Amerikai Egyesült Államok áll. A második Nagy-Britannia, a harmadik Németország.

(korrespondent.net/Kárpátalja)