Felmérés: Mit szólnak az ukránok a Védelmi Minisztériumban folyó korrupciós vizsgálathoz?

2023. március 11., 10:56

„Polarizálta” az ukránokat a közelmúltban a Védelmi Minisztériumban kipattant korrupciós botrány – derül ki a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet felméréséből, amelyet a korrespondent.net ismertet.

„2023 februárjában megkérdeztük a válaszadókat, hogyan vélekednek a Védelmi Minisztériumban feltételezett korrupcióval kapcsolatos nyomozásokról: vajon szükség van-e azonnali személyi döntésekre, tekintettel (az intézmény) kiemelt fontosságára háború idején, vagy ezeknek alapos, bár esetleg hosszabb vizsgálatoknak kell lenniük. Mint látható, ez a kérdés polarizálta az ukránokat: 46% véli úgy, hogy jobb alaposabban és hosszabb ideig vizsgálódni, miközben ugyanennyi (47%) megkérdezett úgy gondolja, hogy azonnali döntésekre van szükség a korrupció legkisebb gyanúja esetén is” – áll a szociológusok jelentésében.

A kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy adott esetben az eltérő álláspontok nem hozhatók összefüggésbe esetleges depresszív hangulatokkal, mivel mindkét válaszadói csoport döntően ellenzi a területi engedményeket Oroszországnak, és nagyjából ugyanolyan optimista hangulatot mutat a háború eredményeivel kapcsolatban is.

„Ukrajnának nyilvánvalóan a továbbiakban is szembe kell néznie belső destabilizáló helyzetekkel – függetlenül attól, hogy a lehetséges konfliktusok magvait az orosz ellenség vetette el (esetleg rövidlátó önző ukrán tényezők), vagy objektíven ukrán eredetűek, ukrajnai korrupciós botrányokhoz. Ez nagyon termékeny talaj, és az azokkal az intézményekkel – a bíróságokkal és az ügyészséggel – szembeni krónikus bizalmatlanságról van szó, amelyeknek biztosítaniuk kell az igazságosságot a társadalomban. Az ukránok most őszinte csodálatot és nagy bizalmat tanúsítanak a védelmi intézmények iránt, mint amilyen az Ukrán Fegyveres Erők vagy az Ukrán Biztonsági Szolgálat. Még az ellenállás fontos intézményeként számon tartott rendőrséggel kapcsolatban is a bizalom gyors növekedését tapasztaljuk. A bizalom legrosszabb és legalacsonyabb mutatói azonban a bíróságoké és az ügyészségé” – jegyzik meg a szakértők.

(korrespondent.net/Kárpátalja)