Intézmények iránti bizalom: Az Ukrán Fegyveres Erők vezeti a rangsort

2023. március 18., 18:33

Az Ukrán Fegyveres Erőkben az ukránok 95,8%-a bízik, a hadsereg mellett az önkéntes szervezetek és az önkéntes alakulatok, a Nemzeti Gárda és a katasztrófaelhárítók alkotják az intézményi rangsor élmezőnyét az irántuk megnyilvánuló lakossági bizalom szintjét tekintve – derül ki a Razumkov Központ szociológiai szolgálatának felméréséből, amelyet az Ukrinform sajtóközpontjában tartott tájékoztató alapján ismertetett az Ukrajinszka Pravda.

Az Ukrán Fegyveres Erők iránti bizalom a legnagyobb a polgárok körében. A teljes körű háború csak fokozta a hadsereg iránti bizalmat: 2021 júliusában–augusztusában a fegyveres erők iránti bizalom szintje 68% volt, most pedig 95,8% – mutatott rá Andrij Bicsenko, a Razumkov Központ szociológiai szolgálatának igazgatója.

Az önkéntes szervezetek (87,9%) és az önkéntes alakulatok (87,2%) iránt is magas a bizalom szintje. Ugyancsak bírják a lakosság bizalmát a Nemzeti Gárda (85,7%) és a Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálata (DSZNSZ – 85,4%). Volodimir Zelenszkij elnök iránt szintén a válaszadók több mint 80 százaléka (82,9%) van bizalommal.

A Védelmi Minisztérium tekintetében is pozitív a bizalom és a bizalmatlanság mérlege – jelezte Bicsenko.

A Razumkov Központ 2023 februárjában–márciusában vizsgálta, miként ítélik meg a polgárok az ország társadalmi-politikai helyzetét és a kormányzat tevékenységét, miként alakul a társadalmi intézmények és a politikusok iránti bizalom. A felmérés Ukrajna valamennyi régiójára kiterjedt, kivéve az ideiglenesen megszállt területeket Donyeck, Zaporizzsja, Luhanszk, Harkiv és Herszon megyékben, valamint a Krímet, illetve nem vizsgálták azokat a területeket sem, ahol jelenleg is harcok folynak.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)