Bloomberg: Ukrajna több mint 30 milliárd dollár értékben kapott fegyvereket az ellentámadáshoz

2023. május 12., 08:14

A közelgő ellentámadás során Ukrajna több mint 30 milliárd dollár értékben használhat fel fegyvereket, ami több, mint amennyit az Egyesült Államok kivételével bármelyik NATO-tagország fegyverekre költ egy évben, de nem tudható, hogy elég lesz-e – írta csütörtökön a Bloomberg amerikai hírügynökség, számolt be az rbc.ua hírportál.

Az amerikai híriroda szerint a siker érdekében Ukrajnának összetett, úgynevezett kombinált hadműveletet kell végrehajtania légi fölény nélkül. Mint megjegyezte, a világon kevés hadsereg rendelkezik az ehhez szükséges kiképzéssel. Ez azt jelenti, hogy össze kell hangolni a gyalogságot, a páncélozott járműveket, utászokat és légvédelmet a több mint 200 harckocsi, 300 gyalogsági harcjármű és egyéb fegyverek hatásának maximalizálása érdekében, amelyeket Ukrajna december óta kapott.

Az ukrán parancsnokok ugyanakkor csillapították a várakozásokat, és többször is a fegyverek mennyiségének növelésére szólítottak fel, beleértve a légvédelmet és a nagy hatótávolságú rakétákat is. Katonai elemzők úgy vélik, hogy az ukrán fegyveres erők sikere olyan tényezőktől függ, amelyek messze túlmutatnak a fegyvereken, beleértve a kiképzést, a hírszerzést és az ukránt meghaladó orosz légierő elleni küzdelem képességét. Azt is megjegyezték, hogy ha Ukrajnának csak csekély sikert sikerül elérnie, az újabb patthelyzethez és fokozott nyomáshoz vezethet Kijevre, hogy a tűzszüneti megállapodás részeként lemondjon a megszállt területek felszabadításáról.

(vb/karpat.in.ua)