Zelenszkij engedélyezte, hogy külföldiek szolgáljanak a nemzeti gárdában

2024. február 22., 08:45

Volodimir Zelenszkij elnök aláírta azt a rendeletet, amely lehetővé teszi, hogy más országok állampolgárai és hontalanok is szolgáljanak az Ukrán Nemzeti Gárdában – jelentette február 22-én, szerdán a korrespondent.net az államfő honlapjára hivatkozva.

A dokumentum kimondja, hogy azok a külföldiek, akik megfelelnek a katonai szolgálat követelményeinek, önként beléphetnek az Ukrán Nemzeti Gárdába.

„A külföldiek, akik legálisan tartózkodnak Ukrajna területén, korábban nem voltak büntetettek és megfelelnek a katonai szolgálatnak az Ukrajna törvényében A hadkötelezettségről és a katonai szolgálatról meghatározott feltételeinek, önként (szerződés alapján) felvehetők katonai szolgálatra az Ukrán Nemzeti Gárdába (a továbbiakban: katonai szolgálat)” – áll az elnök honlapján.

A felvételhez a nemzeti gárdába a külföldieknek jelentkezniük kell a lakóhelyük szerinti területi toborzó és szociális támogatási központban, vagy közvetlenül annál a katonai egységnél, amelyben katonai szolgálatot kívánnak teljesíteni szerződés alapján.

„A területi toborzó és szociális támogató központok, amelyekhez olyan külföldiek fordultak, akik kifejezték, hogy az Ukrán Nemzeti Gárdánál szerződés alapján katonai szolgálatot kívánnak teljesíteni, ezeket a személyeket az Ukrán Nemzeti Gárda megfelelő katonai egységeihez irányítják” – olvasható az elnöki rendeletben.

(korrespondent.net/Kárpátalja)