Kuleba felszólította a háború alatt külföldre távozott ukránokat, hogy térjenek vissza és segítsenek megvédeni Ukrajnát

2024. február 27., 15:39

Dmitro Kuleba külügyminiszter felszólította azokat az ukránokat, akik az oroszországi teljes körű invázió során hagyták el Ukrajnát, hogy térjenek vissza és segítsenek megvédeni hazájukat. A Jevropejszka Pravda szerint erről a The Irish Timesnak adott interjújában beszélt az ukrán külügyminiszter.

A tárcavezető köszönetet mondott Írországnak, amely a teljes körű invázió kezdete óta több mint 100 ezer ukránt fogadott be, és több tízmillió eurós humanitárius segélyt nyújtott, az egyéb támogatásokról nem is szólva.

„Tiszteletben tartjuk minden ember egyéni választását, de arra is felszólítunk minden ukránt, aki a teljes körű invázió kezdete óta hagyta el az országot, hogy fontolja meg a hazatérést” – tette hozzá Kuleba.

„Megértjük, hogy egyes embereknek egészségi állapotuk vagy egyéb személyes körülményeik miatt nincs választásuk. Felkérjük azonban azokat, akiknek van választási lehetőségük, hogy térjenek vissza, és közvetlen személyes hozzájárulásukkal segítsék Ukrajnát harcolni és túlélni” – fogalmazott.

Becslések szerint a teljes körű orosz invázió kezdete óta mintegy hatmillióan hagyták el Ukrajnát, többségük az Európai Unióba távozott.

A múlt hónapban a média arról számolt be, hogy Ukrajna EU-tisztviselőkkel tárgyal annak biztosításáról, hogy az uniós migrációs szabályok a jövőben minél több ukrán hazatérését segítsék elő Ukrajna gazdaságának támogatására.

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)