Negyedével nőtt a gyógyszereladás Ukrajnában 2023-ban

2024. április 16., 09:27 , 1205. szám

Tavaly nőttek a gyógyszeripari termékek értékesítésének, valamint importjának és exportjának mutatói – írja a Darnicja gyógyszergyár nyomán a forbes.ua.

Ukrajnában 25%-kal nőtt a gyógyszer-értékesítés. Az eladott gyógyszerek nagy része ukrán gyártmány, ha kiszerelésben számolunk, ha viszont pénzben, akkor importból származik.

Az ukrán piac 10 legnagyobb gyógyszeripari vállalata közül hét ukrán – mutat rá a Darnicja sajtószolgálata.

Tavaly 5 százalékkal nőtt a patikák száma 2022-höz képest. Csupán két régióban, Cserkasszi és Kirovohrad megyékben csökkent a gyógyszertárak száma 2023-ban. A teljes körű háború miatt Ukrajnában több mint 4 000 gyógyszertár zárt be.

Tavaly az ukránok gyulladáscsökkentő és reumaellenes szerekből vásároltak a legtöbbet, mintegy 9,4 milliárd hr értékben. De az orrüreg betegségei elleni gyógyszerek eladása nőtt a legnagyobb mértékben, csaknem 38%-kal.

A gyógyszerexport 17%-kal nőtt 2022-höz viszonyítva. Az ukrán gyógyszerek fő vásárlói Üzbegisztán, Litvánia, Kazahsztán, Grúzia és Moldova.

Ami az ukrajnai gyógyszerimportot illeti, tavaly 13%-kal nőtt 2022-höz képest. Németország lett a legnagyobb exportőr, majd India következik, a harmadik pedig Franciaország.

(zzz/forbes.ua)