Svájci elemzők nem találtak bizonyítékot az Ukrajnából Nyugat-Európába irányuló fegyvercsempészetre

2024. június 20., 10:34

Nagyon kevés bizonyíték van arra, hogy az Ukrajnának szállított nyugati fegyverek az európai feketepiacra kerülnek – közölte az Ukrinform a Nemzetközi Szervezett Bűnözés Elleni Globális Kezdeményezés (GI-TOC) svájci székhelyű elemző központjának a Politico által ismertetett jelentése nyomán június 19-én, szerdán.

A jelentés aláássa azt az Oroszország által terjesztett narratívát, amely szerint az Ukrajnába szállított nyugati fegyverek egyötöde állítólag a feketepiacon köt ki terroristáknak és felkelő csoportoknak történő továbbértékesítés céljából.

Bár a háborúk mindig növelik a fegyverek továbbértékesítésének kockázatát, az ukrán kormány olyan szigorú ellenőrzési mechanizmusokat vezetett be, hogy a fegyvereladások rendkívül korlátozottak – írja a Politico. A GI-TOC szerint ez többnyire néhány szovjet időkből való puskára korlátozódik.

„Nem találtunk semmilyen bizonyítékot arra, hogy nyugati fegyverek kerültek Nyugat-Európába, és nagyon korlátozottak a bizonyítékok arra, hogy Ukrajnában tranzakciókat folytattak volna bármilyen nyugati fegyverekkel. A Nyugat által szállított fegyverek biztonságos kezekben vannak” – mondta Daniel Brombacher, a GI-TOC európai fiókjának igazgatója.

A közzétett elemzés a darknet megfigyelésén, valamint az uniós bűnüldöző szervekkel és bűnözőkkel folytatott interjúkon alapul, s Franciaország, Belgium, Hollandia és Svédország illegális piacaira összpontosít.

Emellett a jelentés cáfolja azt a feltételezést, hogy a NATO-anyagok felfegyverzik az európai gengsztereket.

Májusban a spanyol polgárőrség közölte, hasiscsempészek egy csoportja amerikai és európai gyártmányú puskákkal nyitott tüzet a rendőrökre, és a korábbi razziák során NATO-szabványnak megfelelő lőszert találtak. Az El Español azt állította, hogy a latin-amerikai drogkartellek Kijevbe küldik képviselőiket nagykereskedelmi vásárlás céljából. A GI-TOC azonban nem talált bizonyítékot ezekre az állításokra, és sokukat megcáfolták.

(ukrinform.ua/Kárpátalja)