Közélet

Anyaországi támogatással épült Magyar Házat avattak Nagydobronyban

Az ungvári járási Nagydobronyban szombaton, január 12-én került sor a Magyar Ház ünnepélyes átadására.

Kolozsy András, a nagydobronyi református gyülekezet vezető lelkésze egy feledésbe merülő szokást felelevenítve megáldotta a házat és a jelenlévőket.

Elnökválasztási kampány: Semmi sem szent, avagy a cél szentesíti az eszközt?

Petro Porosenko országos „turnéba” kezdett a tomosszal, a hírek szerint Volodimir Zelenszkij kampányát „technikai jelölt” indításával igyekeznek hatásosabbá tenni, miközben Anatolij Hricenkót a demokratikus ellenzék közös jelöltjeként népszerűsítik, amivel távolról sem ért mindenki egyet – szóval javában zajlik az elnökválasztási kampány Ukrajnában.

Az EB alelnöke is figyelmeztette Ukrajnát vállalásai teljesítésére

Levélben fordult Federica Mogherinihez, az Európai Bizottság alelnökéhez, külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjéhez Bocskor Andrea európai parlamenti képviselő az Ukrajnában tapasztalható magyarellenesség, a kárpátaljai magyarságot ért jogsértések ügyében.

Oktatás

Jövőnk a gyermekektől függ

Ötven férőhelyes magyar óvodát nyitott Munkácson a római katolikus egyház. 

Nyílt nap a Rákóczi-főiskolán

Hagyományosan, már évek óta szerveznek nyílt napot a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán (II. RF KMF) Beregszászban, amelyre idén január 10-én került sor. 

Szakértői kerekasztal Kijevben

Amint arról korábban beszámoltunk, Ukrajna Oktatási és Tudományos Minisztériumának 2018. augusztus 8-án kiadott 889. számú rendeletével újjászervezték az ukrajnai őshonos népek és nemzeti kisebbségek tanácsát. 

Kultúra

Állami kitüntetést kapott Tóth Péter Lóránt

2018-ban a Pro Cultura Hungarica-díjat a magyar kultúra értékeinek külhoni megismertetésében és terjesztésében végzett tevékenységéért, a Kárpát-medence szellemi újraegyesítéséért többek között Tóth Péter Lóránt versvándor kapta.

Wass Albertre emlékeztek Karácsfalván

Gróf Wass Albert 1908. január 8-án született. Ez alkalomból a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum növendékei megemlékezést tartottak az író tiszteletére. 

Badalóban is méltatták Petőfi Sándor születésnapját

Petőfi Sándor 1823. január 1-jén született Kiskőrösön. A mindössze 26 évet élt magyar költő, forradalmár, nemzeti hős a magyar költészet egyik legismertebb és legkiemelkedőbb alakja volt.