Kárpátalja Magyarország része – állítja Zsirinovszkij

2013. július 15., 22:08

Kárpátaljának, a Donbássznak, Bukovinának és a Krímnek semmi köze sincs Ukrajnához – szögezte le a legismertebb orosz botránypolitikus, Vlagyimir Volfovics Zsirinovszkij.

Az Oroszországi Liberális Demokrata Párt szókimondásáról hírhedt vezére ezúttal az orosz-ukrán kapcsolatokkal foglalkozó nemzetközi tudományos konferencián fejtette ki véleményét Ukrajna területi felépítéséről.

– Ukrajnának semmi köze sem a Doni-medencéhez, sem a Krímhez, sem Csernovcihoz, sem Kárpátaljához – nyilatkoztatta ki. – ezek mindegyike a szovjethatalom ajándékai. Kárpátalja – vagy Magyarország, vagy a Kárpátaljai Rusz része. Ukrajnának semmi köze hozzá.

Én személy szerint ellenzem a kényszerű ruszifikálást csakúgy, mint az erőszakos ukrainizálást – szögezte le.

Az orosz liberális párt vezére szerint minden nemzeti kisebbség igényét ki kell elégíteni. A hatalom úgysem megy semmire azzal, hogy erőszakkal igyekszik elidegeníteni a nemzetiségeket az anyanyelvüktől. Ami pedig az euro-integrációra való törekvéseket illeti – fűzte hozzá – elég ellátogatni a Balti-államokba vagy Csehországba, és megkérdezni a helyi lakosságot, vajon elégetettek-e az unióval. „Szerintem a legtöbb esetben egy szembeköpés lesz a válasz” – mondta Zsirinovszkij, aki származására nézve máig azt állítja, hogy anyja orosz, apja pedig ügyvéd volt.

Palkó István