Belügyminiszter: az ukrán katonák ellenőrzik a donyecki repülőteret

2014. május 27., 15:47

Az ukrán biztonsági erők teljes mértékben átvették az ellenőrzést a donyecki repülőtér fölött, amelyet előző nap szakadár fegyveresek foglaltak el – jelentette ki Arszen Avakov belügyminiszter kedden újságíróknak Kijevben.

A tárca vezetője szerint az ukrán katonák közül senki sem sérült meg a repülőtér visszafoglalása közben. Hozzátette, hogy a szakadárok embervesztesége viszont jelentős, becslése szerint több tucatnyi emberük halt meg.

Olekszandr Lukjancsenko donyecki polgármester azt közölte, hogy negyvenen haltak meg az előző nap a repülőtéren és a környékén kirobbant harcokban, zömében szakadárok, valamint két civil. Azt nem árulta el, hogy értesülései szerint a halálos áldozatok között vannak-e ukrán katonák.

Fegyveres szakadárok hétfőre virradóra szállták meg a donyecki Prokofjev nemzetközi repülőteret. Az ukrán légierő válaszul légi csapásokat mért a megszállókra, valamint deszantosokat vetett be ellenük. A repülőtéren a harcok miatt leállították járatok kiszolgálását. Helyszíni beszámolók szerint kedd hajnalig kisebb szünetekkel folyamatosan tartott a tűzharc az ukrán katonák és a szakadár fegyveresek között.

Arszen Avakov arról is beszámolt keddi sajtótájékoztatóján, hogy az ukrán légierő megsemmisítette a szakadárok egyik kiképzőtáborát a Donyeckkel szomszédos Luhanszk megyében.

A belügyminiszter leszögezte, hogy folytatódik a terrorellenes művelet a kelet-ukrajnai donyecki régióban. Vitalij Jarema első miniszterelnök-helyettes a kijevi kormány ülése előtt úgy fogalmazott, hogy mindaddig folytatódik a terrorellenes művelet az ország keleti részében, míg „meg nem semmisítik az utolsó terroristát is Ukrajnában”.

Alekszij Dmitraskovszkij, a terrorellenes művelet katonai szóvivője közölte, hogy Donyeckben eddig legalább 200 „terroristát” öltek meg az ukrán biztonsági erők. Ezzel szemben Denisz Pusilin donyecki szakadár vezető azt állította, hogy a terrorellenes művelet hétfőn újraindított „aktív fázisában” mintegy 100-an vesztették életüket, közöttük 20–50 civil.    

Az ukrán határőrszolgálat közben megerősítette, hogy megkezdődött az orosz csapatok visszavonulása az ukrán határtól. A légi felderítés adatai szerint viszont a határ menti övezetben felállított katonai táborok továbbra is a helyükön maradtak.

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök ismételten leszögezte kedden, hogy Kijev a jelenlegi körülmények között nem fog tárgyalni Moszkvával az Egyesült Államok és az Európai Unió közvetítése nélkül.

„Jelenleg elképzelhetetlenek a kétoldalú tárgyalások Oroszországgal, mivel Moszkva gyakran változtatja álláspontját” – mondta Jacenyuk. Hozzáfűzte, hogy éppen ezért tartja szükségesnek az EU és az Egyesült Államok jelenlétét a találkozókon.

Hasonló értelmű nyilatkozatot tett vasárnap este Petro Porosenko is, miután az exit poll felmérésekből egyértelművé vált, hogy fölényes győzelmet aratott az aznapi elnökválasztáson. Porosenko ugyanakkor azt is kijelentette, hogy Moszkva nélkül nem lehet rendezni a délkelet-ukrajnai válságot.

(MTI/Kárpátalja)