Washingtoni állásfoglalás Krím hovatartozásáról

2018. július 26., 10:28

Hivatalos nyilatkozatban tette egyértelművé az Egyesült Államok Külügyminisztériuma, hogy Washington nem ismeri el a Krím félsziget Oroszország általi bekebelezését – jelentette az Ukrajinszka Pravada az Amerika Hangja nyomán.

„Szövetségeseivel, partnereivel és a nemzetközi közösséggel együtt az Egyesült Államok elutasítja Oroszország kísérletét, hogy bekebelezze a Krímet, és vállalja, hogy fenntartja ezt a politikát, amíg Ukrajna helyreállítja területi integritását” – olvasható a nyilatkozatban.

A dokumentum felszólítja Oroszországot, hogy tartsa tiszteletben azokat az elveket, amelyek betartását maga is hosszú ideje hangoztatja, és vessen véget a Krím megszállásának.

„A demokratikus államok igyekeznek szabad, igazságos és virágzó világot építeni, és továbbra is elkötelezetteknek kell maradnunk az államok egyenlőségének nemzetközi elvéhez, és tiszteletben kell tartani más országok területi integritását. Tetteivel Oroszország egy nagyhatalomhoz méltatlan módon viselkedett és saját akaratából elszigetelte magát a nemzetközi közösségtől” – állítja a nyilatkozat.

Petro Porosenko ukrán elnök, valamint Nagy-Britannia is üdvözölte az Egyesült Államok állásfoglalását a Krím vonatkozásában. Oroszországban a washingtoni döntés kapcsán az amerikai külpolitika instabilitására hívták fel a figyelmet, utalva arra, hogy Donald Trump elnök az iráni atomprogram kezelése és a párizsi klímaegyezmény vonatkozásában is felülbírálta elődje, Barack Obama korábbi álláspontját.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)