Külföldi újságíróra támadtak Kijevben

2018. november 19., 10:47

Huliganizmus miatt indult eljárás a Büntetőtörvénykönyv 296. cikkelyének 2. pontja alapján a külföldi fotóst Kijev központjában ért támadás miatt – jelentette a kijevi rendőrég sajtószolgálata nyomán az Ukrajinszka Pravda.

Az eset vasárnap dél körül történt a Szent Volodimir-székesegyház közelében. A külföldi elmondta a rendőrségnek, hogy éppen fotózott, amikor vitába keveredett két férfival. Egyikük arcul ütötte őt, a másik pedig gázsprayt használt. Ezután a támadók elmenekültek. A menekülőket hátulról ábrázoló fényképet a sértett átadta a rendőrségnek.

Korábban jobboldali radikális szervezetek képviselői Kijev központjában megzavarták a transzneműek jogaiért szervezett menetet. Christopher Miller újságíró jelentette, hogy Michael Colborne kanadai újságírót, aki jelen volt az esetnél, arcul ütötték és eltörték a szemüvegét.

Miller tudósítása szerint a jobboldali radikálisok támadása idején a rendőrség nemcsak hogy nem támogatta a transzneműek jogaiért szervezett menet résztvevőit, hanem fizikailag is eltávolított néhányat közülük a város által szankcionált rendezvény helyszínéről.

Reagálva a történtekre Roman Vascsuk, Kanada ukrajnai nagykövete felszólította a rendőrséget, hogy adjon hatékony és meggyőző választ a „jobboldali radikálisok büntetendő és gyűlölködő cselekedeteire”.

Katerina Zelenko külügyi szóvivő az esetre reagálva még aznap este kijelentette, hogy az ukrán külügyminisztérium elfogadhatatlannak tartja az újságírók elleni támadásokat, amint az intolerancia és az erőszak bármely megnyilvánulását. „Várjuk a bűnüldöző szervek nyomozásának eredményeit” – tette hozzá Twitter-üzenetében.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)