Kercsi incidens – ukrán konzulok találkozhattak néhány fogva tartott haditengerésszel

2018. december 7., 22:03

Ukrán konzulok meglátogattak hét olyan ukrán haditengerészt Moszkvában, akit a Kercsi-szoros közelében történt támadásban fogtak el, köztük azt a hármat, akit kórházban ápolnak – tájékoztatta az UNIAN hírügynökséget Szerhij Pohorelcev, a kijevi külügyminisztérium konzuli osztályának vezetője.

A tisztségviselő szerint az ukrán diplomaták összehangolt és állhatatos tevékenységének eredménye, hogy az orosz hatóságok engedélyezték számukra a találkozót a letartóztatott tengerészekkel. Csütörtökön egy konzul a sérülteket látogatta meg a börtönkórházban, pénteken pedig négy tengerészt az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) lefortovói börtönében. A tervek szerint december 10-én és 11-én újabb 6-6 tengerészt, 12-én pedig 5 tengerészt keresnek fel ukrán konzulok. Kijelentette, hogy a meglátogatott tengerészek „férfiasan tartják magukat”. A sérültek élete nincs veszélyben – emelte ki.

Közölte, hogy rendezett mind a 24 letartóztatott tengerész jogi védelme, az ügyvédi költségeket az ukrán állam fizeti. Hangsúlyozta: az összes érintett minisztérium és állami szerv Ukrajnában megtesz minden tőle telhetőt azért, hogy a tengerészek mielőbb hazatérhessenek.

(MTI)