Kántáló- és gasztronómiai fesztivál Ungváron

2019. január 16., 10:13 , 938. szám

Idén másodízben rendezték meg a megyeszékhelyen a Vaszilja nemzetközi kántáló-, gasztronómiai és borfesztivált a régi újév alkalmából, melyre mintegy 120 termelő érkezett Kárpátaljáról és Ukrajna más megyéiből. Ők borokat, sajtokat és sajtkészítményeket, mézet és méhészeti termékeket, egyéb finomságokat árultak. A hazai résztvevőkön kívül Magyarországról, Lengyelországból, Szlovákiából, Romániából, Németországból és Macedóniából érkeztek vendégek.

A sátrak a Népi téren sorakozva 2018. január 10–14. között, csütörtöktől hétfőig várták a látogatókat, akiket a megyei fenyőfa mellett felállított színpadon műkedvelő együttesek, amatőr csoportok szórakoztattak.

A hivatalos megnyitóra pénteken került sor. Kárpátalja vezetői mellett jelen voltak a külképviseletek vezetői és a szomszédos régiók küldöttségeinek tagjai: Kuti László, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának első beosztott konzulja és Csizmadia Alexandra, a beregszászi konzulátus külgazdasági szakdiplomatája, Miroslav Mojzita, a Szlovák Köztársaság ungvári, Rafał Wolski, a Lengyel Köztársaság lembergi főkonzulja, Władysław Ortyl, a lengyelországi Kárpátaljai vajdaság (Województ­wo podkarpackie) marsallja, Vasile Moldovan, a romániai Máramaros megye prefektusa és Ioan Doru Dancus, a Máramaros Megyei Tanács alelnöke, Rosztiszlav Palahuszinec, Ukrajna Macedóniai Nagykövetségének első titkára, Martin Reuter, Darmstadt és Ungvár testvérvárosi kapcsolatainak koordinátora és Viktor Seremeta, ukrán agrárpolitikai és élelmiszerügyi miniszterhelyettes.

Magyarországot idén Tarpáról dr. Kelemen Béla, a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend tagja és Varga Marianna, a Tarpai Művelődési Ház és Könyvtár munkatársa képviselte, aki egyébként nagybégányi születésű, de 15 éve Tarpán él. Mühl Beáta, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának külgazdasági attaséja kitűnő nyelvtudással közvetített az ukrán látogatók és a magyar vendégek között.

– Amikor meghallottuk, hogy egy jó kis ünnepséget szerveznek Ungváron, gondolkodtunk egy kicsit, de nem azon, hogy jöjjünk-e, hanem azon, hogy mit hozzunk. És most itt vagyunk! – meséli Kelemen Béla, aki sokadik alkalommal jár Kárpátalján. – Örömmel érkeztünk, mert nagyon fontos és nemes célunk az, hogy minél több alkalommal jöjjünk Kárpátaljára és közös dolgokat találjunk ki. Ungváron hivatalosan második alkalommal vagyok, 2017-ben a Hungaryfeszten és most. Akkor is csodálatos volt a rendezvény, és most is jól érezzük magunkat. Nagyszerű a hangulat, sok jó emberrel találkoztunk, ukránnal, magyarral, ruszinnal, sokfélével.

Mint mondotta, a légkör, amibe belecseppentek, új:

– Érdekes volt a felhozatal a színpadon, az olvasók nem láthatják, de közvetlenül a színpad mellett van a házikónk – folytatja a pálinkalovag. – Láthattuk, hallhattuk a színes kántálást, s miközben az együttesek váltották egymást, jöttek-mentek az emberek, és egy kis finom szilvalekváros házi süteményt kóstolhattak nálunk, tarpai specialitást és persze hozzá, aki bátrabb volt, tölgyfahordóban érlelt szatmári szilvapálinkát ihatott. Így mi is hozzájárulhattunk az ünnepség hangulatának emeléséhez – zárta a beszélgetést Kelemen Béla.

Rehó Viktória