Egyre gyakrabban sértik meg a választási törvényt

2019. február 11., 14:46

Az elmúlt héten 350 bejelentést kapott a rendőrség a választási törvény megsértéséről, 24 bűnügyi eljárás indult és 118 közigazgatási jegyzőkönyvet vettek fel – közölte egy hétvégi tanácskozáson Szerhij Jarovij belügyminiszter-helyettes, akit az UNIAN hírügynökség idéz a tárca sajtószolgálata nyomán.

Jarovij elmondta, a hét viszonylag békésen indult az országban, csütörtöktől azonban több nyugtalanító esemény is történt. Zsitomir megyében például radikálisok egy nagyobb csoportja megpróbált behatolni a megyei tanács ülésére, ami összeütközéshez vezetett a rendőrséggel. „Több rendőr megsérült, de sikerült biztosítanunk a közrendet” – jelezte a tisztviselő.

A miniszterhelyettes felidézte a Lembergben (Lviv) és Bila Cerkvában történteket is, ahol jogsértő módon igyekeztek megakadályozni két elnökjelölt kampányakcióit. 

A tisztviselő hangsúlyozta, hogy napról napra nő a választási tömegrendezvények száma.

„Tisztában vagyunk a terrorveszély szintjével, ezért szűrőintézkedésekre is szükség van. Igyekszünk megakadályozni, hogy lőfegyvert vagy hideg fegyvert, esetleg vegyi anyagokat vigyenek be. Szükség esetén a nemzeti rendőrség valamennyi tartalékos különleges egységét bevetjük” – jelentette ki Jarovij.

Az UNIAN emlékeztet, korábban Oleh Ljasko elnökjelölt, a nevét viselő Radikális Párt vezetője azzal vádolta meg Petro Porosenko elnökjelöltet, hogy „mocskos provokációkat” készít elő ellene.

(unian.ua/Kárpátalja)