Több mint 200 ezer biometrikus okmányt állítottak ki tavaly Kárpátalján

2019. február 25., 19:53

Az Állami Migrációs Szolgálat (DMSZ) Kárpátaljai Megyei Főosztályán a járási osztályok felszereltségén és ott dolgozó munkatársaik munkakörülményein kívánnak javítani, illetve a polgárok kiszolgálásának körülményeit is tökéletesíteni szándékoznak idén – jelezte Ihor Mihajlisin, a DMSZ megyei főosztályának vezetője február 22-én Ungváron a hivatal kibővített kollégiumi ülésén, amelyről a Zakarpattya Online számolt be.

A kitűzött célok megvalósítása kizárólag a helyi önkormányzatokkal szoros együttműködésben lehetséges – mutatott rá a vezető. Közölte, tavaly több mint 57 millió hrivnya folyt be a megye járási és városi költségvetéseibe a migrációs szolgálat regionális alegységei által nyújtott közigazgatási szolgáltatásokért.

Az elmúlt esztendő során a megyében 160 ezer útlevelet és 50,5 ezer ID-kártyát, azaz kártyaalapú személyi igazolványt állítottak ki.

A főosztályvezető felhívta a figyelmet a közigazgatási szolgáltatásokat nyújtó központokkal (CNAP) való együttműködés elmélyítésére. Jelenleg Kárpátalján négy ilyen központban állítanak ki biometrikus útleveleket: a Técsői és a Beregszászi Városi Tanácsok, a Huszti Járási Tanács, valamint a técsői járási Irhóci (Vilyhivci) Községi Tanács által működtetett hivatalban. 

Mint elhangzott, a migrációra vonatkozó jogszabályok megsértéséért közel félezer külföldivel szemben indult közigazgatási eljárás 2019-ben. Ebből 169 esetben született határozat „a külföldi állampolgárok származási országukba való kötelező visszatérítéséről”, 35 személynek pedig megtiltották a beutazást Ukrajnába.

Jelenleg 2436 bevándorlót és 2584 ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldit tart nyilván Kárpátalján a migrációs szolgálat megyei főosztálya. A külföldi polgárok többsége régiónkban tanul, illetve ukrán állampolgárral való családegyesítés címén tartózkodik itt.

Tavaly 626 kárpátaljai lakos kivándorlását intézte a hivatal, miközben 116-an települtek haza külföldről a megyébe. A legtöbben Magyarországra, Csehországba, az Egyesült Államokba és Szlovákiába vándoroltak ki – tájékoztatta a Zakarpattya Online-t Olha Postak, a DMSZ Kárpátaljai Megyei Főosztályának lakossági kapcsolatokért felelős vezető szakembere.

(zakarpattya.net.ua/Kárpátalja)