Ungváron petíciót fogalmaztak meg a fák megsemmisítésének megállítására

2019. április 26., 10:06

Ungváron több éve fájdalmas téma a fák szakszerűtlen metszése. A napokban Oleh Kolesznik, a biológiai tudományok kandidátusa, Olekszandr Rovnyak és Vojtehovics Szjuszko elektronikus petíciót fogalmazott meg a zöld ültetvények megsemmisítésének megállítására.

Véleményük szerint egyébként is számos környezetszennyezési probléma okoz gondot a megyeszékhelyen. A város lakosságának egészségére veszélyt jelentő tényezőket ellensúlyozhatják a parkok és út menti fák, amelyek a környezeti hatások mellett történelmi, esztétikai és rekreációs jelentőséggel is bírnak. Az utóbbi években a város kommunális vállalatának munkatársai sajátos „faírtást” végeznek.

Úgy vélik, kiutat jelentene a kritikus helyzetből, ha figyelembe vennék a fejlett európai országokban alkalmazott gyakorlatot, és tökéletesítenék a fametszés módját. A 30 évnél idősebb fák esetében tilos az alakító metszés, a beteg fákat szakszerűen kell kezelni, ha nem lehet megmenteni, akkor kivágni és újat ültetni helyette. A petíció teljes szövegét ITT olvashatják el és írhatják alá.

(0312.ua/RV)