Ivano-Frankivszban is bemutatkozott a magyar kultúra és gasztronómia

2019. május 7., 19:49

Május 3–5. között idén negyedik alkalommal rendezték meg Ukrajna legnagyobb nemzetközi összművészeti fesztiválját, a Carpathian Space-t Ivano-Frankivszban. Az eseményen a három nap alatt közel 22 ország mutatta be zenéjét, táncát és képzőművészetét. A fesztiválon színházak, klasszikus zenészek, népzenészek, néptáncosok, kortárs, rock és pop zenészek, valamint képzőművészek és megannyi más művészeti ág mutatkozott be.

A rossz idő ellenére is mindennap hatalmas közönség állt a város három helyszínén felállított színpad előtt. A fő színpadon olyan ukrán és nemzetközi sztárok is felléptek, mint az Eneli, Kazka, The Hardkiss, Dagamba, Arsen Mirzoyan, vagy az amerikai Jazz Trió.

A fesztivál nyitó napján, május 3-án gasztronómiai különleges nemzeti ételekkel várták az érdeklődőket a koncertek, előadások és kiállítások mellett. Az eseményen nagy sikerrel mutatkozott be a magyar konyha, melyet a Lejbova Ghora étterem szakácsai valósítottak meg. Az érdeklődők megkóstolhatták az igazi magyar gulyáslevest és a finom magyar házi barackpálinkát. A nemzetközi alkalmon részt vett Íjgyártó István, Magyarország kijevi nagykövete és kísérete, valamint Buhajla József ungvári magyar főkonzul és kísérete.

A fesztivál záró napján május 5-én a népzene és néptánc kapott nagyobb hangsúlyt. A magyar népzenét és néptánc kultúrát szerte a Kárpát-medencében ismert beregszászi Sodró együttes képviselte a kijevi magyar nagykövetség jóvoltából. Az együttes nagy sikerrel mutatkozott be az ukrajnai nemzetközi művészeti fesztiválon. Az ismert kárpátaljai népzenész csapat repertoárjában a Kárpát-medencei magyar népzenei hagyomány színes világa csendült fel.

Az esemény alkalmával Bohdan Sztrutinszkij, a fesztivál igazgatója kiemelte: a kultúra összeköti a különböző nemzeteket, egyesít, nem pedig szétválaszt. „Számunkra, művészemberek számára nagyon fontos, hogy átjárhatóság legyen a nemzetek kultúrája között. A Carpathian Space nemzetközi fesztivál ezt a hidat hozta létre, amely által Ukrajnában idén 22 nemzet kultúrája mutatkozott be.”

A fesztivál ideje alatt a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának képkiállítását is megtekintették az érdeklődők, valamint vetítésre került a két legjobb magyar rövidfilm is: a BuSho-2018 és a „Mancs” (gyermekfilm).

Az eseményt 2020-ban ötödik alkalommal szervezik meg, amely jubileumi lesz, így a szervezők már most különleges meglepetésekkel készülnek. A fesztivál a város főterén késő éjszaka fényjátékkal ért véget.

EV