Újabb felmérés: öt párt jutna be biztosan a parlamentbe

2019. június 7., 11:54

A július 21-ére kiírt előrehozott parlamenti választásokon öt párt jutna bizonyosan a Legfelső Tanácsba – jelentette az Ukrajinszka Pravda a Rejting Szociológiai Csoport május 29. és június 3. között készült felmérését ismertetve.

A rangsor élén az elnök pártja, a Nép Szolgája (Слуга народу) áll, amelyet a választók közel fele, 48,2%-a támogat azok körében, akik bizonyosan elmennek szavazni, s már tudják, hogy kire adják a voksukat.

Ugyancsak elérik az 5%-os parlamentbe jutási küszöböt az Ellenzéki Blokk – Az Életért (Опозиційна платформа – За життя – 10,7%), az Európai Szolidaritás (Європейська Солідарність – 7,8%), a Haza (Батьківщина – 6,9%) és a Hang (Голос – 5,6%).

Ezenkívül az Erő és Tisztesség (Сила і честь – 4,3%) és a Polgári Álláspont (Громадянська позиція – 3%) pártoknak is lehet esélye a parlamentbe jutásra, tekintettel a kutatás 2,2%-os lehetséges mérési hibahatárára.

A felmérés készítői országszerte 2000 felnőtt, azaz 18 évesnél idősebb válaszadóval készítettek személyes interjút.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy az előző, a Szociális Monitoring Központ és az A. Jaremenko Ukrán Szociális Kutatások Központja által május 15–31. között végzett felmérés értelmében négy párt jutott volna bizonyosan a Legfelső Tanácsba. A kutatók akkor 30,8%-os támogatottságot mértek a Nép Szolgájának.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)