KVU: Tömeges a szavazatvásárlás a potenciális képviselőjelöltek részéről

2019. június 7., 17:06

A parlamenti választások előtt kezd egyre tömegesebbé válni az áruk és szolgáltatások osztogatása a potenciális képviselőjelöltek nevében. Azonban jelenleg ez még nem minősül törvénysértésnek – idézi Olekszij Koseljt, az Ukrán Választók Bizottsága (KVU) civil szervezet vezetőjét az UNIAN hírügynökség az obozrevatel.com nyomán.

Koselj rámutatott: a hatályos törvények értelmében mindez nem számít megvesztegetésnek, amíg az adott pártot vagy képviselőjelöltet nem regisztrálták a választási folyamat szubjektumaként, azaz amíg nem nyújtották be a bejegyzéshez szükséges dokumentumokat, s a Központi Választási Bizottság (CVK) meg nem erősítette a bejegyzés tényét.

„Totális bacchanáliának is nevezhetnénk, ami most zajlik” – vélte a szakértő. – Néha mindez afféle mini-szupermarketekre emlékeztet: a politikusok tömegesen ajándékoznak szülőknek, gyermekeknek és a célcsoportoknak csomagokat, válogatásokat, juttatásokat stb.

Ezzel összefüggésben Koselj csodálkozásának adott hangot a Belügyminisztérium álláspontja miatt, amely büntetőeljárást indított cukros zsákok osztogatásáért Luhanszk megyében.

„Hasonló eljárások százait, ezreit lehet elindítani. De ezek kilátástalan ügyek, amíg a politikusokat be nem jegyzik a választási folyamat szubjektumaiként” – jelezte.

A KVU vezetője emlékeztetett, hogy a Legfelső Tanácsnak 199 egyéni képviselője van.

„Közel a felük meglehetősen tehetős ember, akik jótékonysággal, áljótékonysággal, politikai jótékonykodással foglalkoznak… Gyakran ezek a tények banális szavazatvásárlásnak minősíthetők.”

Véleménye szerint, még amennyiben el is fogadják a jelenlegi összetételű parlament képviselői az új választási törvénykönyvet a nyílt listákkal, az egyéni választókerületek nélkül, annak normáit legfeljebb a következő választási kampány során kezdenék majd el alkalmazni; tehát nem vonatkoznának az új előírások a mostani választásokra.

(unian.ua/Kárpátalja)