Az Opoblok autonómiát adna a Donyec-medencének és eltörölné a nyelvtörvényt

2019. június 7., 08:57

A Donyec-medence Ukrajnán belüli autonómiája, a nyelvtörvény megsemmisítése is szerepel egyebek mellett az Ellenzéki Platform – Az Életért választási programjában – hangzott el a párt június 6-i kongresszusán, amelyről az UNIAN hírügynökség számolt be.

A párt programját az eseményen Jurij Bojko független képviselő, az alapítók egyike ismertette.

„Moratóriumot vezetünk be az országot megosztó kérdésekben. Egyesítünk minden ukránt kelettől nyugatig, északtól délig. Helyreállítjuk a békét a Donyec-medencében. Ukrajna teljesíti a minszki megállapodásokat. A Donyec-medence autonóm státuszt kap Ukrajnán belül” – jelentette ki Bojko.

A képviselő emellett hangsúlyozta, hogy törvényt kell alkotni az amnesztiáról, a választásokról és egy szabad gazdasági övezet létrehozásáról a Donyec-medencében.

A párt biztosítani kívánja a gazdasági kapcsolatok „helyreállítását és fejlesztését” Oroszországgal, valamint meghirdeti az „Ukrajna számára előnytelen” nemzetközi szerződések felülvizsgálatát.

Emellett az Ellenzéki Platform – Az Életért tervei között szerepel az „alkotmányellenes” jogszabályok, az oktatási és a nyelvtörvények, az úgynevezett lusztrációs és dekommunizációs törvények, valamint a moszkvai patriarchátus fennhatósága alá tartozó Ukrán Pravoszláv Egyház átnevezését kimondó rendelkezés megsemmisítése. Bojko hangsúlyozta, törvényben szándékoznak rendelkezni az országos és helyi népszavazásokról. Mint fogalmazott, Ukrajna „parlamenti demokrácia lesz széles jogkörökkel rendelkező helyi önkormányzatokkal”.

(unian.ua/Kárpátalja)