Terv készül az elnöki adminisztrációban a Radát feloszlató határozat eltörlése esetére

2019. június 8., 11:32

Volodimir Zelenszkij elnök adminisztrációja tervet dolgoz ki arra az esetre, ha az Alkotmánybíróság esetleg alkotmányellenesnek nyilvánítaná a Legfelső Tanács feloszlatását kimondó államfői rendeletet – jelentette ki az 1+1 tévécsatorna Jog a hatalomhoz (Право на владу) című műsorában Ruszlan Sztefancsuk, az elnök képviselője a parlamentben.

„Úgy véljük, nem bizonyulhat alkotmányellenesnek egy rendelet, amely gyakorlatilag Petro Porosenko rendeletének másolata… Kétségtelen azonban, hogy bármi megtörténhet” – idézi Sztefancsukot a műsorról beszámoló Korreszpondent.net.

Mint elmondta, az államfő megbízottja az Alkotmánybíróságnál igyekszik közvetíteni az elnöki adminisztráció álláspontját, s a rendelet alkotmányossága mellett érvel.

„Más lehetőségekre is felkészülünk” – tette hozzá ugyanakkor Sztefancsuk.

Korábban Fegyir Veniszlavszkij, az elnök alkotmánybírósági megbízottja az Interfax-Ukrajinának nyilatkozva kifejtette, a rendelet teljességgel megfelel az elnök hatáskörének. Mint rámutatott, Volodimir Zelenszkij előzőleg betartotta a vonatkozó jogszabályokban megállapított eljárást, így nincs okuk aggódni a dokumentum „jogi tisztasága” miatt.

Ismeretes, hogy az Alkotmánybíróság képviselők egy csoportjának beadványa nyomán június 11-én megvizsgálja Volodimir Zelenszkij rendeletének jogszerűségét.

(korrespondent.net/Kárpátalja)