Zelenszkij pártjának népszerűsége meghaladta az 50 százalékot

2019. június 14., 14:26

Volodimir Zelenszkij új ukrán elnök Nép Szolgája (Слуга народy) nevű pártjának népszerűsége már 51,3 százalékra növekedett a biztos választók körében a Szocisz közvélemény-kutató központ és az Ukrajna Választóinak Bizottsága által közösen végzett, pénteken közzétett közvélemény-kutatás szerint.

A május 29. és június 6. között négyezer fő személyes megkeresése útján – „face-to-face” – végzett felmérés eredménye alapján a második helyre feljött Petro Porosenko volt elnök újjáalakult pártja, az Európai Szolidaritás (Європейська солідарність), amely most 9,5 százalékos támogatottságon áll azok körében, akik már eldöntötték, melyik pártra szavaznak, és biztosra mondták, hogy részt vesznek a július 21-re előre hozott parlamenti választáson.

Mögötte szorosan a harmadik helyen áll a Viktor Medvedcsuk, Vlagyimir Putyin orosz elnök bizalmasa által irányított, Moszkva-barát politikusokból álló Ellenzéki Platform – Életért (Опозиційна платформа – За життья) nevű párt 9,2 százalékkal, a negyediken pedig a Julija Timosenko volt kormányfő vezette Haza (Батьківщина) párt 8,7 százalékkal.

Hajszálpontosan az ötszázalékos bejutási küszöbön áll Ihor Szmesko volt SZBU-főnök Erő és Becsület (Сила і честь) nevű pártja, míg a Szvjatoszlav Vakarcsuk rockénekes, az Okean Elzy együttes frontemberének Hang (Голос) elnevezésű pártja 4,9 százaléknyi támogatóval bír.

Ukrajnában vegyes választási rendszer van, a 450 fős parlament képviselőinek felét pártlistákról, a másik felét pedig egyéni körzetek jelöltjeiből választják meg.

(MTI)