Újrasorsolja a CVK a pártok sorrendjét a szavazólapon

2019. július 5., 10:46

A kijevi Hatodik Fellebbviteli Közigazgatási Bíróság kötelezte a Központi Választási Bizottságot (CVK), hogy ismételje meg a parlamenti választásokon induló pártok sorrendjének sorsolását – jelentette be Tetjana Szlipacsuk, a CVK elnöke, akit a Korreszpondent.net és az RBK-Ukrajina idéz.

A sorsolást, amely meghatározta a pártok sorrendjét a szavazólapon, még június 26-án tartották meg. Azóta elkészült 5 millió 200 ezer szavazólap. Szlipacsuk közölte, fellebbeznek a határozat ellen.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, Ukrajna Agrárpártja (Аграрна партія України) fordult a bírósághoz július 3-án. A párt közölte, azt kifogásolják,hogy a CVK sorsolás nélkül vette fel 22-es sorszámmal, azaz utolsóként a szavazólapon szereplő pártok közé Miheil Szaakasvili Új Erők Mozgalma (Рух нових cил Михайла Саакашвілі) pártját.

Mint ismeretes, a bíróság azután kötelezte a CVK-t Szaakasvili pártjának bejegyzésére július elején, hogy már lebonyolították a pártok sorrendjét eldöntő sorsolást. Ebben a helyzetben, a választásokon induló pártokkal folytatott konzultáció alapján, a CVK úgy határozott, hogy nem ismétlik meg a sorsolást.

Dmitro Razumkov, a Nép Szolgája (Слуга народу) párt vezetője úgy vélte, a bíróság mostani határozata meghiúsíthatja a július 21-ére kiírt választások megtartását.

(korrespondent.net/pravda.com.ua/Kárpátalja)