Képviselő szülők képviselő gyermekei?

2019. július 19., 10:22

A július 21-én megválasztandó új összetételű Legfelső Tanács várhatóan lényegesen fiatalabb lesz a jelenleginél. A szakértők nemzedékváltásról beszélnek, mindenekelőtt azért, mert új politikai erők jelenhetnek meg a törvényhozásban. Azokat a politikusokat, akik pályafutásukat még a Szovjetunióban, vagy az ukrán függetlenség első éveiben kezdték, s ma már ötvenes-hatvanas éveiket tapossák, felválthatják azok, akik a függetlenség kikiáltásakor még iskolába jártak vagy meg sem születtek. Az új generáció képviselői közül azonban sokan jelenlegi és volt parlamenti képviselők, kormánytagok, politikusok gyermekei – derül ki a BBC összeállításából. Íme egy kis ízelítő erről a „családon belüli” generációváltásról, a teljesség igénye nélkül.

Például a Nép Szolgája (Слуга народу) párt listavezetője, Dmitro Razumkov annak az Olekszandr Razumkovnak a fia, aki Leonyid Kucsma elnök tanácsadója, a korszak befolyásos politikusa volt. Olekszandr Razumkov 1999-ben hunyt el.

A Hang (Голос) párt első embere és listavezetője, Szvjatoszlav Vakarcsuk nem más, mint Ivan Vakarcsuk fia, aki oktatási miniszter volt Viktor Juscsenko elnöksége idején. A kárpátaljai magyarok neki „köszönhetik” a ZNO bevezetését.

Az Ellenzéki Blokk (Опозиційний блок) színeiben indul a választásokon Hennagyij Kernesz harkivi polgármester 31 éves fia, Danyiil Privalov. Maga Kernesz is szerepel e párt listáján, méghozzá az első ötben.

Ami az Európai Szolidaritást (Європейська солідарність) illeti, a párt listáján találjuk Ivanna Klimpus-Cincadze jelenlegi kormányfőhelyettest, annak a kárpátaljai származású Oreszt Klimpusnak a lányát, aki korábban volt parlamenti képviselő, közlekedési miniszter és diplomata is – az ezredfordulón Ukrajna magyarországi nagyköveteként is szolgált.

Julija Timosenko pártja, a Haza (Батьківщина) színeiben indul a választásokon a 47 éves Markijan Lubkivszkij, annak a költő Roman Lubkivszkijnak a fia, aki az első független parlament képviselője volt. A költő másik fia, Danilo Lubkivszkij a Hrojszman Ukrán Stratégiája (Українська стратегія Гройсмана) párt listáján szerepel.

A Polgári Álláspont (Громадянська позиція) vezetőjének, Anatolij Hricenkónak a fia, Olekszij apja pártjának jelöltjeként szállt küzdelembe az egyik kijevi egyéni választókerületben.

(bbc.com/Kárpátalja)