Mit vár az új ukrán vezetéstől az EU?

2019. július 27., 17:14

Az Európai Unió (EU) az új ukrán vezetés központi feladatainak tekinti a jogállamiság biztosítását, a földreform végrehajtását és az energetikai szektor átalakítását – jelentette ki Hugh Mingarelli, az EU kijevi nagykövete a Jevropejszka Pravdának adott interjújában, amelyet a Korreszpondent.net idéz.

„A prioritások egész listája létezik. Mindig hangoztatjuk, hogy nagyon fontos több erőfeszítést tenni a jogállamiság biztosítása érdekében. Azt is mondjuk, hogy meg kell tenni a szükséges lépéseket a nagy állami tulajdonú vállalatok privatizációjának folytatásához. Úgy gondoljuk továbbá, hogy Ukrajna többet tehet az állami tulajdonú vállalatok minőségi irányításáért” – közölte.

Az EU nagykövete úgy véli, hogy Ukrajnának végre kell hajtania a földreformot, mivel ezen a téren az ország fantasztikus potenciállal rendelkezik, és ez munkahelyek százezreinek létrehozásához vezethet.

„Fontos a decentralizáció folytatása is. Tudjuk, hogy számos egyesült közösségben a választásokra csak ezután kerül sor. A decentralizáció máris sikeres Ukrajna számára, és ezt a sikert meg kell szilárdítani. Folytatni kell a közigazgatás reformját, ahol szintén megvannak az első pozitív eredmények” – mondta el.

Ami az energetikai ágazatot illeti, az EU támogatja a villamosenergia-piacról szóló törvény teljes körű végrehajtását. „És akkor is, amikor független és szakmai szabályozót kell majd létrehozniuk az atomenergia-piacon” – tette hozzá Mingarelli.

(korrespondent.net/Kárpátalja)