Hajnalig tartott a parlament első munkanapja

2019. augusztus 30., 08:55

Jóval elmúlt éjfél, mire az új Legfelső Tanács áttekintette az első munkanapra betervezett valamennyi napirendi pontot, s Dmitro Razumkov házelnök mintegy 12 órányi munka után berekesztette az ülést.

Razumkovot, a kormánypárt, a Nép Szolgája listavezetőjét csütörtökön választotta meg elnökévé a Legfelső Tanács. Első helyettese párttársa, Ruszlan Sztefancsuk, helyettese Olena Kondratyuk, a Haza képviselője lett.

A Rada a továbbiakban Olekszij Honcsarukot, az Elnöki Hivatal eddigi helyettes vezetőjét nevezte ki miniszterelnökké. Szavaztak a képviselők az új kormány tagjairól is. Így Volodimir Zelenszkij elnök javaslatára a védelmi miniszter Andrij Zahorodnyuk lett, a külügyi tárcát pedig Vadim Prisztajko irányítja majd. Eldőlt, hogy míg a Volodimir Hrojszman előző kormányfő vezette miniszteri kabinet 25 tisztviselőből állt, az újnak mindössze 17 tagja lesz.

Ugyancsak az államfő előterjesztése nyomán a parlament Ivan Bakanovot nevezte ki az Ukrán Biztonsági Szolgálat élére. Az új legfőbb ügyész Ruszlan Rjabosapka lett, aki Honcsarukhoz hasonlóan szintén az elnöki Hivatal helyettes vezetője volt eddig.

A Legfelső Tanács az esti órákban jóváhagyta az új parlamentben megalakítandó 23 bizottság elnökeinek, elnökhelyetteseinek, titkárainak és tagjainak névsorát. A bizottságoknak legkevesebb öt, de legfeljebb 34 tagja lesz.

A továbbiakban a honatyák első olvasatban elfogadták a képviselők mentelmi jogának megszüntetéséről szóló törvényt.

Végül eldőlt az is, hogy a IX. összehívású Legfelső Tanács II. ülésszaka szeptember 3-án veszi kezdetét, s 2020. január 24-ig tart majd.

(pravda.com.ua/unian.ua/Kárpátalja)