Külügyminiszter-helyettes: Lesz amnesztia a Donyec-medencében, de nem mindenkinek

2019. október 18., 14:09

A Donyec-medencei bűncselekmények résztvevői csak Ukrajna szuverenitásának a megszállt területeken való helyreállítása után részesülhetnek amnesztiában, ám ez nem vonatkozna a háborús bűncselekmények elkövetőire – jelentette ki Vaszil Bodnar külügyminiszter-helyettes a Legfelső Tanácsban, a péntek délelőtti hagyományos kormányóra során, amelyről az Ukrajinszka Pravda számol be.

„Két fogalomról beszélünk ma: a 2014. évi Donyeck és Luhanszk megyei eseményekben részt vett személyek üldözésének és felelősségre vonásának tiltása – ahogyan az írva van a minszki megállapodásokban. A másik az amnesztia” – jelezte.

A helyettes tárcavezető emlékeztetett, hogy a 2014. szeptember 5-i Minszki jegyzőkönyv 6. pontjának teljesítésére a Legfelső Tanács megszavazta az elnök által előterjesztett, az üldözést és felelősségre vonást tiltó jogszabálytervezetet, ám abból soha nem lett törvény, mivel nem terjesztették aláírásra az államfő elé. A szóban forgó tervezet 5. cikkelye tételesen felsorolja a Büntetőtörvénykönyvben szereplő azon bűncselekményeket, amelyekre nem terjed ki az üldözést tiltó törvény hatálya – tette hozzá Bodnar.

„Az amnesztia alkalmazásáról a bíróságnak kell határoznia. És természetesen nem esnek az amnesztia hatálya alá azok a bűncselekmények, amelyek a nemzetközi jog alapján népirtásnak vagy háborús bűntettnek minősülnek. Nem esnek az amnesztia hatálya alá a malajziai repülőgép lelövésével kapcsolatos bűncselekményeket elkövető személyek sem” – mondta el a külügyminiszter-helyettes.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)