Kolomojszkij kibékülne az oroszokkal

2019. november 14., 20:34

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttségének ukrajnai látogatása előtt Ihor Kolomojszkij oligarcha nyilatkozott a New York Timesnak (NYT), és ismét meglepő kijelentésekkel állt elő – derül ki a korreszpondent.net beszámolójából.

A NYT szerint Kolomojszkij nézetei jelentőséggel bírnak, amennyiben az elemzők és nyugati diplomaták szerint jelentős befolyással van Volodimir Zelenszkij elnökre és az Elnöki Hivatalra. A lap rámutat arra is, hogy Zelenszkij a Nyugattal fennálló kapcsolatok mélyítése mellett készen áll arra is, hogy szorosabb kapcsolatot létesítsen Oroszországgal, mint elődje.

A vitatott állításairól ismert milliárdos az interjúban kijelentette egyebek mellett, hogy nem táplál különösebb szeretetet Oroszország iránt, ám szerinte Amerika kevés pénzt szán Ukrajnára.

„Úgyis ők az erősebbek. Javítani kell a kapcsolatainkat... Az emberek békében és jól akarnak élni. Önök pedig egy olyan háborúra kényszerítenek bennünket, amelyre nem is adnak pénzt. Az Egyesült Államok egyszerűen felhasználja Ukrajnát az Orosz Föderáció gyengítésére. Háború Oroszország ellen – háború az utolsó ukránig” – mondta Kolomojszkij.

Anton Trojanovszjkij, a cikk szerzője úgy véli, hogy az efféle kijelentések részben a milliárdos személyes érdekeivel magyarázhatók, és azzal a bosszúsággal, amelyet a nyugati partnerek, különösen az IMF okoznak neki Zelenszkijhez intézett felhívásaikkal, hogy távolodjék el Kolomojszkijtól.

Az oligarcha az interjúban kijelentette azt is, hogy az Európai Unió és a NATO nem akarja felvenni Ukrajnát a soraiba, ezért Kijevnek érdemes lenne lemondania törekvéséről a nyugati integrációra.

„Önök nem fognak befogadni minket... Nincs értelme üres beszédre pazarolni az időt. Eközben Oroszország nagyon szeretne felvenni bennünket az új Varsói Szerződésbe” – idézi szavait a lap.

Kolomojszkij szerint az oroszországi kölcsönök helyettesíthetnék az IMF hiteleit, amelyek reformokat és a korrupció elleni küzdelmet igényelnek.

„Felveszünk 100 milliárd dollárt az oroszoktól. Azt hiszem, ma örömmel megadják nekünk. Hogyan lehet gyorsan megoldani a problémákat és kialakítani a kapcsolatokat? Csak pénz” – mondta a milliárdos.

A kapcsolatok helyreállítására Oroszországgal Ukrajna gazdasági túléléséhez van szükség, véli az oligarcha.

„A háborús trauma pedig elmúlik. Adjon öt, tíz évet, és elfelejtik a vért” – véli Kolomojszkij.

Tarasz Berezovec politológus utóbb azt írta, nem véletlen a Kolomojszkij által említett 100 milliárdos összeg.

„Pontosan ekkora összeget ajánlott Putyin 2014 elején nem hivatalosan Turcsinovnak közvetítők útján cserébe a lemondásért a Krímről, egyúttal pedig a NATO-ról és az EU-ról is. Ráadásul az egész komoly volt, nem alkudozott, és kész lett volna egy összegben fizetni... Ez ugyanaz az ajánlat, ezért Kolomojszkij nem hazudott” – írta Facebook-oldalán.

(korrespondent.net/Kárpátalja)