Az Alkotmánybíróság rábólintott a népi jogalkotási kezdeményezésről szóló törvényjavaslatra

2019. november 15., 12:18

Ukrajna Alkotmánybírósága (AB) az alaptörvény követelményeivel összhangban lévőnek ismerte el a népi jogalkotási kezdeményezésről szóló törvényjavaslatot – jelentette az UNIAN hírügynökség az AB sajtószolgálata nyomán.

A Legfelső Tanács szeptember 3-án küldte meg az AB-nak előzetes normakontrollra a Volodimir Zelenszkij elnök által jegyzett indítványt, amely módosítaná az Alkotmány 93. cikkelyét.

Fegyir Venyiszlavszjkij, az elnök megbízottja az Alkotmánybíróságban emlékeztetett, az Alkotmány 93. cikkelye értelmében a jogalkotási kezdeményezés jogával az államfő, a miniszteri kabinet és a népképviselők rendelkeznek. Az elnök javaslatának lényege, hogy a jövőben a nép is rendelkezzék a jogalkotási kezdeményezés jogával. Venyiszlavszjkij hangsúlyozta, hogy a „népi” törvényjavaslat benyújtásának eljárását, a megfontolásához összegyűjtendő aláírások számát törvényben szabályoznák. A kormányzat törekvéseivel összhangban a törvényjavaslatok benyújtására elektronikusan nyílna lehetőség, s a polgárok ugyanezen a módon – a digitális azonosítást követően – támogathatnák aláírásukkal a kezdeményezéseket.

Az Alkotmánybíróság döntése azt jelenti, hogy a parlament tárgyalhat a módosító indítványról a februárban kezdődő második ülésszakán.

A Hang frakció, amely az ugyancsak ellenzéki Európai Szolidaritással együtt nem támogatta a kezdeményezést a parlamentben, populistának nevezte a törvénytervezetet, s olyannak, amely korlátozza a képviselők jogalkotási kezdeményezését.

(unian.ua/Kárpátalja)