A minszki folyamat alternatíváiról beszélt az ukrán külügyminiszter

2019. november 18., 14:35

A minszki megállapodások alternatívája egy olyan békefenntartó művelet lehet, amelyet a minszki folyamat egyáltalán nem irányoz elő – jelentette ki Vadim Prisztajko ukrán külügyminiszter az RBK-Ukrajina portálnak adott hétfői interjújában, amelyet a korreszpondent.net idéz.

Prisztajko jelezte, hogy a Külügyminisztériumnak „van egy mappája a második opcióval arra az esetre, ha az első opció nem működik”. Ebben az áll, hogy arra az esetre, ha a minszki folyamat nem valósul meg, rendelkezni kell egy másik cselekvési iránnyal.

Ugyanakkor hozzátette: ha ez a lehetőség sem működik, például Oroszország blokkolja az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát, és a békefenntartó misszió nem áll fel, akkor a diplomáciai rendszernek nyilvánvalóan elő kell húznia a harmadik változatot.

„Van még néhány lehetőség a tarsolyunkban, amelyek általánosságban már körvonalazva lettek az elnöknek” – jelezte Prisztajko.

Korábban az ukrán külügyminiszter jelezte, Ukrajna kész a kompromisszumra abban, hogy a Donyec-medencei választások megtartásáig az EBESZ-szel közösen ellenőrzi az Oroszországgal közös határt.

Prisztajko beszélt arról is, hogy Ukrajna kiléphet a minszki megállapodásokból, ha a normandiai formátumú találkozó nem vezet eredményre.

(korrespondent.net/Kárpátalja)