Bocskor Andrea tájékoztatója – V. Kárpátalja Nap Brüsszelben

2019. november 20., 14:57

Idén ötödik alkalommal szervezte meg Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő a Balassi Intézettel közösen a Brüsszeli Kárpátalja Napot, melynek célja bemutatni Kárpátalja és a kárpátaljai magyar közösség értékeit, múltját, jelenét, fájdalmait és örömeit.

Az immáron hagyománnyá vált rendezvényt Kovács Tamás Iván, Magyarország belgiumi és luxembourgi nagykövete és Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke nyitotta meg.

Az idei rendezvény emléket kívánt állítani a 75 évvel ezelőtt málenkij robotra elhurcolt több tízezer magyar és német férfinak, hiszen az 1944 őszén történt szovjet megszállás és az Erzsébet napon kezdődő deportálások jelentik a kárpátaljai magyarok egyik legnagyobb tragédiáját. Ennek kapcsán került bemutatásra a Nemzeti Színház Gulág virágai című zenés dokumentum drámája, Földes László, Hobo és Rácz József előadásában, Vidnyánszky Attila rendezésében. Az előadáson elhangzott versek, novellák, visszaemlékezések hűen bemutatták a kényszermunkatáborok és a szovjet korszak kegyetlen világát.

A színházi előadás mellett a látogatók megtekinthették Bocskor László Én Kárpátaljám című fotógyűjteményét, amely a Kárpátaljára jellemző tájat és az építészeti örökséget hivatott bemutatni, rávilágítva a vidék magyar gyökereire, múltjára és jelenére.

„Örömmel tölt el, hogy az Európai Unió szívében hagyománnyá nőtte ki magát rendezvényünk, és az itteni közönséggel évről évre sikerült megismertetni Kárpátalja egy-egy kis szeletét, de egyben felhívni a figyelmet a kárpátaljai magyar közösség nyelvi, politikai jogaiért folytatott küzdelmeire, a szülőföldhöz való ragaszkodásunkat” – mondta el Bocskor Andrea EP-képviselő.

Brüsszel, 2019. november 20.