Ukrán miniszterelnök-helyettes: Az új középfokú oktatási törvény segít javítani az ukrán–magyar kapcsolatokat

2020. január 16., 17:10

A középfokú oktatásról szóló, csütörtökön az ukrán parlament által elfogadott új törvény segít javítani az Ukrajna és Magyarország közti kapcsolatokat – vélekedett Dmitro Kuleba európai integrációért felelős ukrán miniszterelnök-helyettes a Twitteren közzétett bejegyzésében.

Közölte, hogy aznap más ügyben találkozott Íjgyártó István kijevi magyar nagykövettel, és megbeszélésükkel egy időben – véletlen egybeeséseként – az ukrán törvényhozás elfogadta a rég várt jogszabályt is a középfokú oktatásról, amelynek – szavai szerint – „segítenie kell bennünket a múlt problémáinak megoldásában”. „Most mindkét országnak előre kell lépéseket tennie” – tette hozzá Kuleba.

A miniszterelnök-helyettes azt is hozzátette: örömmel vette, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter érdeklődést mutat egy kijevi látogatás iránt, mivel mindketten az ukrán–magyar külkereskedelmi kormányközi bizottság társelnökei. Közölte, hogy az ukrán fél szeretné, ha már februárban sor kerülne a magyar miniszter látogatására. Rámutatott arra, hogy az említett bizottság hét éve nem ült össze, ami megfogalmazása szerint elfogadhatatlan. Ezzel összefüggésben kiemelte a kereskedelem, a helyi projektek, beruházások előmozdításának fontosságát.

Az UNIAN ukrán hírügynökség a hír kapcsán emlékeztetett arra, hogy a magyar–ukrán viszony a 2017-ben elfogadott ukrán oktatási törvény, különösen az abban lévő nyelvi cikkely miatt romlott meg. Magyarország és a kárpátaljai magyar szervezetek elsősorban azt kifogásolták, hogy a nemzetiségi iskolákban az ötödik osztálytól elrendeli a tantárgyak többségénél az áttérést az ukrán nyelvű oktatásra, ami szerintük sérti a kisebbségek már megszerzett jogait.

Budapest a törvény elfogadása óta blokkolja az Ukrajna-NATO Bizottság nagykövetinél magasabb szintű tanácskozásait.

2017 decemberében az Európai Tanács Velencei Bizottsága számos ajánlást fogalmazott meg Kijevnek, amelyekkel kiegyensúlyozhatja az oktatási törvényt, megfelelve minden kisebbségvédelmi szabálynak. Ezek között szerepelt a törvény életbe léptetésének kitolása 2023-ra, amelyet Kijev már a nyáron elfogadott. A középfokú oktatásról szóló törvény mostani elfogadásával Kijev állítása szerint teljesítette a Velencei Bizottság miden ajánlását.

A törvény a különböző nemzetiségekhez tartozók számára különböző oktatási modelleket ír elő. A magyar iskolákra vonatkozóan fokozatos áttérést irányoz elő: az ötödik osztályban még csak a tanórák legalább 20, a kilencedikben 40, a felsőbb osztályokban pedig 60 százalékának kell ukrán nyelven folynia.

(MTI)