Az infláció megugrására számít idén az NBU

2021. január 26., 10:29

Az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) vezetése úgy döntött, hogy az alapkamatot változatlanul 6%-on tartja, és a 2021-es inflációs előrejelzést 7%-ra emelte – jelentette az Ekonomicsna Pravda a jegybank sajtószolgálata nyomán.

Az NBU emlékeztet, hogy 2020-ban az infláció 5% volt, és a gazdasági tevékenység újraindulásának betudhatóan az év végére jelentős gyorsulással elérte a céltartomány középpontját.

A jegybank előrejelzése szerint a fogyasztói árindex 2021 januárjában meghaladja az NBU céltartományát, éves szinten elérve a 6,2%-ot. Az infláció márciusban 7% lesz, júniusban pedig meghaladja a 8%-ot.

„Figyelembe kell venni azonban, hogy az infláció jelenlegi megugrása a kínálati tényezőknek tudható be: az élelmiszerek drágulása a rossz termés miatt, a magasabb központilag szabályozott árak miatt. Ezek a hatások további sokkok hiányában fokozatosan elhalványulnak. Ezért arra számítunk, hogy ez év végére az infláció 7%-ra lassul, és 2022 első felében a céltartományba kerül” – fejtette ki sajtótájékoztatóján az Ekonomicsna Pravda kérdésére Kirilo Sevcsenko, az NBU elnöke.

2022–2023-ban az infláció megközelíti a középtávú 5%-os célt, 2022 első felében 5,9%-ot tesz ki.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)