A parlament elhalaszthatja a nyelvtörvény megsértéséért kiszabható bírság bevezetését

2021. február 27., 08:36

A Legfelső Tanács Humanitárius és Információpolitikai Bizottsága Az ukrán mint államnyelv funkcionálásának biztosításáról szóló törvényhez benyújtott három törvénymódosító indítványt szándékozik megvizsgálni – jelentette az UNIAN hírügynökség.

A bizottsági ülésre március 3-án kerülhet sor. Az online ülés napirendjén szereplő törvénymódosító indítványok a bizottsági véleményezésüket követően kerülhetnek a parlament plenáris ülése elé.

A többek között Makszim Buzsanszkij képviselő (Nép Szolgája frakció) által benyújtott indítvány javasolja, hogy a nyelvtörvény 57. cikkelyéből távolítsák el a gazdasági szereplőkre a fogyasztók kiszolgálását érintő rendelkezések megsértéséért kiróható bírság kiszabásának rendjét szabályozó előírásokat.

A Mikola Knyazsickij képviselő (Európai Szolidaritás frakció) által benyújtott módosító indítvány szintén az 57. cikkelyt módosítaná, pontosítva a nyelvi ombudsman által felvett jegyzőkönyv megnevezését, illetve a jegyzőkönyvön alapuló intézkedések megfellebbezhetőségének határidejét.

A harmadik törvényjavaslattal a kormányzó Nép Szolgája párt képviselőinek egy csoportja indítványozza, hogy a nyelvtörvény azon rendelkezéseinek bevezetését, amelyek bírság kiszabását írják elő a nyelvtörvény megsértéséért, halasszák 2022 júliusára.

(unian.ua/Kárpátalja)